Pozsony számára az EU a béke, a stabilitás és a jólét legjobb biztosítéka

A szlovák külügyminiszter szerint a jelenlegi válság bebizonyította, az unió képes hatékony segítséget nyújtani.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 09. 12:40
BIDEN, Joe; KORCOK, Ivan; BIDEN, Jill
Pozsony, 2022. május 7. Ivan Korcok szlovák külügyminiszter (j) üdvözli Jill Bident, Joe Biden amerikai elnök feleségét a pozsonyi repülõtéren 2022. május 7-én. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia számára az Európai Unió a béke, stabilitás és a jólét legjobb biztosítéka – jelentette ki hétfőn Ivan Korcok szlovák külügyminiszter az Európa-nap alkalmából elmondott beszédében, hozzátéve, hogy az EU a jogállamot, a demokráciát és a szabadságot valló országok közössége.

A válság, amellyel szembenézünk, bebizonyította, hogy az EU nem csupán békésebb időkre szóló intézmény, hanem képes hatékony segítséget nyújtani tagjainak és partnereinek

– fogalmazott a tárcavezető, és leszögezte: Szlovákia ma minden eddiginél jobban érzi az EU-csatlakozás fontosságát.

Emlékeztetett egyúttal arra, hogy a csatlakozásról szóló 2003-as referendumon az állampolgárok több mint 92 százaléka szavazott a belépésre. Hozzátette, hogy az országban azóta alapvető reformokat vezettek be, amelyek hozzájárultak Szlovákia modernizálásához és rendkívüli gazdasági növekedéséhez is, a közös európai jogszabályok pedig nagyobb jogbiztonságot teremtenek az állampolgárok számára.

A május 9-i idei Európa-napon a tervek szerint Strasbourgban ismertetik a tavaly ezen a napon elindított, Európa jövőjéről szóló konferencia zárójelentését.

A szlovák külügyminisztérium ezzel kapcsolatban azt közölte, a konzultáció során 49 konkrét javaslatot terjesztettek elő. Emellett háromszáz rendeletet is elfogadtak egyebek között a gazdasági, társadalmi, biztonsági, emberi jogi és környezetvédelmi területeken, valamint megállapodások születtek a migrációról és az EU nemzetközi szerepéről is.

Borítókép: Ivan Korcok szlovák külügyminiszter (j) üdvözli Jill Bident, Joe Biden amerikai elnök feleségét a pozsonyi repülőtéren 2022. május 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.