Rendőri erőket telepítenek a négy legnagyobb görög egyetem területére

A görög kormány az egyre szaporodó erőszakos cselekmények visszaszorításával magyarázta a döntést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 16. 12:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögországban rendőri erőket telepítenek az ország négy legnagyobb egyetemére az ott egyre terjedő erőszak és bűnözés megfékezésére − jelentette hétfőn a Kathimerini című görög napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Még májusban megkezdi a munkát mintegy 400 rendőr három athéni és egy szaloniki egyetemen.

Múlt héten a görög legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a rendőrség jelenléte az egyetemi campusokon nem sérti az akadémiai szabadságot és az intézmények önrendelkezését.

Az utóbbi hetekben számos diák és politikus is tiltakozott a rendőri erők egyetemre telepítésének terve ellen, de az 

egyre szaporodó erőszakos cselekmények, például az egyetemi dolgozók elleni támadások egyre nagyobb száma cselekvésre kényszerítette a görög kormányt.

Fél évszázada, a diktatúra megdöntése óta rendőrök nem tehették be lábukat a campusokra. Az akkori katonai junta diktatúrájával szembeni egyetemi lázadás nem érte el a célját − vérbe fojtották 1973-ban, a diktatúra később bukott meg −, de emiatt később, a demokrácia helyreállítása után „rendőrmentes övezetekké” nyilvánították a felsőoktatási intézményeket.  

A dpa német hírügynökség emlékeztet arra, hogy a görögországi campusokon évek óta virágzik például a drogkereskedelem, és gyakoriak a zajos randalírozások. A tanárok irodáiba rendszeresen betörnek, festékszóróval firkálnak a falakra, és berendezéseket is megrongálnak. Egy tavaly októberi elhíresült eset során diákok bántalmaztak egy professzort, és a nyakába táblát akasztottak, amelyen az anarchistákat támogató jelszavak voltak.

Borítókép: rendőrök egy múlt heti diáktüntetésen (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.