Soros György ismét kiadta a parancsot Európának

A milliárdos spekuláns ezúttal egy uniós miniszterelnöknek küldött levélben mondta el, hogy mit kell tennie Európának az orosz szankciók kapcsán – akkor is, ha súlyos árat kell fizetniük érte az embereknek – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 05. 27. 14:21
SOROS, György
Berlin, 2017. június 8. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Mûvészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan) Fotó: CLEMENS BILAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György Svájcban töltött néhány napot, ahol szokás szerint felszólalt a Világgazdasági Fórumon Davosban. A tőzsdespekuláns már a beszédében is kijelölte Európának azt az utat, amelyen járnia kell az Oroszország elleni szankciók kapcsán. Ezt követően egy levélben is kiadta a parancsot, amelyet Mario Draghi olasz miniszterelnöknek címzett.

Soros a levélben azt írta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „nyilvánvalóan zsarolja Európát”, amikor azzal fenyegetőzik, hogy visszatartja a gázszállításokat. A milliárdos ugyanakkor leszögezte, hogy szerinte Putyin alkupozíciója „nem olyan erős, mint amilyennek mutatja”, és Európának igenis van befolyása az orosz elnök ellen. Azzal azonban Sorosnak is tisztában kell lennie, hogy az Európai Unió jelenleg a földgázszállításainak mintegy 40 százalékát Oroszországból kapja, így a blokk nehezen tudná egyik napról a másikra leállítani a földgázvásárlást – írja a CNBC.

Soros szerint ha Európa kitart, akkor le kell zárnia a szibériai kutakat, ahonnan a gáz származik, mert megtelnek a tározók – igaz, eközben Európa gazdasága egyik napról a másikra összeomlik. Ennek ellenére a milliárdos azt a parancsot adta Európának, hogy vessen ki súlyos adót a gázimportra – derül ki az olasz kormányfőnek írt levélből.

Nem ez az első alkalom az utóbbi hetekben, hogy a Soros-birodalom vezérei nyíltan kiadják az ukázt Európának, beleavatkozva ezzel a gazdasági és politikai életbe. Korábban Soros György fia, Alexander a közösségi oldalán nyilvánosan adott parancsot a brüsszeli bürokratáknak. A Soros-kölyök azt a hírt osztotta meg, hogy a Shell szigorítja az orosz olajvásárlásra vonatkozó korlátozásokat, majd ennek kapcsán azt írta, hogy

nem hagyatkozhatunk a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégekre, hogy helyesen cselekedjenek. Ukrajna érdekében az EU-nak olaj- és gázembargót kell bevezetnie.

Nem lehet véletlen, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöldpolitikáért felelős biztosa és Soros György megbízható szövetségese

csupán néhány nappal az előtt tárgyalt a Shell-lel és a Soros-alapítvány intézetével, az Open Society European Policy Institute képviselőivel, hogy a Soros-kölyök kiadta az utasítást Európának.

Vagyis, hogy vegyen példát az olajipari vállalatról és szigorítsa az olajbeszerzésre vonatkozó korlátozásokat.

Fotó: Lipcsey-Bidló Katalin / V4NA

Soros Györgynek személyes oka is lehet Oroszország ellen hergelni Európát a hűséges brüsszeli bürokratáin keresztül. Az orosz főügyészség 2015-ben nemkívánatossá nyilvánította Soros György két alapítványát, a Nyílt Társadalom Alapítványt és a Nyílt Társadalom Intézetének Támogatási Alapítványát. Az orosz hatóságok úgy ítélték meg, hogy a Soros-szervezetek biztonsági kockázatot jelentenek, mert azok veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjét és az állam biztonságát. Moszkva számos alkalommal azzal is megvádolta a milliárdos spekulánst, hogy megpróbált beavatkozni az ország érdekeibe, hogy a saját vagyonát gyarapítsa. Soros egyébként évekkel korábban majdnem bedöntötte a rubelt az 1998-as orosz gazdasági válság idején.

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.