időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

A józan ész győzött embargóügyben

Forrás: MTI
2022.06.01. 07:16 2022.06.01. 14:25
A józan ész győzött embargóügyben

– A józan ész győzelmét jelenti az orosz olajembargó ügyében hozott európai uniós döntés – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a BBC brit közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában.

A BBC politikai és közéleti műsorokra szakosodott négyes csatornájának keddi késő esti hírmagazinjában elhangzott interjúban Kovács Zoltán kijelentette: Magyarország nem az Oroszország elleni további szankciók akadályozója, de ezeknek a józan észre kell alapulniuk, és arra a felismerésre, hogy az energiát érintő szankciók esetében vannak korlátai annak, hogy mit lehet megtenni. Hozzátette: ez nem csupán Magyarországra, de több más EU-tagországra is vonatkozik.

Úgy fogalmazott:

az aranyszabály az, hogy nem szabad olyan szankciókat bevezetni, amelyek nagyobb fájdalmat okoznak Európának, mint Oroszországnak.

Az államtitkár hangsúlyozta: senki nem kérheti olyan szankciók érvénybe léptetését, amelyek romba döntenék Magyarországot, a magyar gazdaságot, a magyar háztartásokat. Ez észszerűtlen és lehetetlen is lenne.

Arra a riporteri felvetésre, hogy senki nem beszélt az orosz olajszállítások egyik napról a másikra történő leállításáról, és mindig is arról volt szó, hogy lesz idő alternatív beszerzési források felkutatására, Kovács Zoltán azt mondta: Magyarország világossá tette, hogy ezt nemhogy az idei év végéig, de a következő négy-öt évben sem lehet megoldani.

Ez egyszerű, kemény fizikai-gazdasági realitás

– fogalmazott az államtitkár.

Az államtitkár szerint Magyarország különböző irányokból jelentős nyomást, sőt zsarolást is érzékelt, utalások hangzottak el például ukrán részről arra, hogy valami történhet a csővezetékekkel. Zsarolással sem lehet azonban Magyarországot rászorítani nemzeti érdekei diktálta álláspontjának módosítására, ugyanúgy, ahogy nyugat-európai politikusok sem kötnének kompromisszumot saját nemzeti érdekeik rovására.

Borítókép: Kovács Zoltán a 2022-es CPAC-n (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Történelmi győzelem

A tegnap este igazi nyertese Orbán Viktor volt, aki történetesen kedden töltötte be 59. életévét, és most nagy ajándékkal térhet haza Budapestre.

 

Brüsszeli olajembargó

Hatástalan lehet az olajársapka, még Washington is elismeri

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.