Ausztrália 555 millió euró kártérítést fizet a tengeralattjáró-szerződés felmondásáért

Franciaország elfogadta az ajánlatot, véget érhet a diplomáciai csörte.

MTI
2022. 06. 11. 11:08
ALBANESE, Anthony
Tokió, 2022. május 24. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) tagállamainak csúcstalálkozóján Tokióban 2022. május 24-én. Az Ausztrália, Egyesült Államok, Japán és India alkotta Quad-csoport egy indiai-csendes-óceáni stratégiai szövetség. MTI/EPA/Getty pool/Jamazaki Juicsi Fotó: Jamazaki Juicsi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrália 555 millió euró kártérítést fizet a Naval Group francia vállalatnak a tengeralattjáró-szerződés felmondásáért – jelentette be Anthony Albanese új ausztrál miniszterelnök szombaton.

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter jelezte: Párizs elfogadta az ajánlatot.

– A megállapodás lehetővé teszi, hogy lezárjuk a viszályt, új fejezetet nyissunk kapcsolatainkban, és előretekintsünk – mondta a tárcavezető újságíróknak Szingapúrban.

A Naval Group rövid közleményben üdvözölte a tisztességes egyezményt. A vállalat megköszönte mindazok erőfeszítéseit, akik támogatták a szerződés megvalósulását, míg az ausztrálok el nem álltak tőle.

Ausztrália 2016-ban kötött 56 milliárd eurós megállapodást az állami többségi tulajdonban álló Naval Group (korábban: DCNS) francia védelmi vállalattal tizenkét hagyományos tengeralattjáró legyártásáról. Canberra 2021 szeptemberében bejelentette, hogy felmondja a szerződést, és inkább az Egyesült Államoktól, illetve Nagy-Britanniától szerzi be tengeralattjáró-flottáját, amely nukleáris meghajtású eszközökből fog állni. Ausztrália a megváltozott biztonsági környezettel indokolta döntését. A lépés annyira felbőszítette Franciaországot, hogy Párizs visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét, diplomáciai válságot váltva ki ezzel. A NATO-szövetségesek perpatvara egyúttal veszélybe sodorta a Nyugat egységes fellépését Kína terjeszkedő befolyása ellen az Indiai- és a Csendes-óceán térségében.

Albanese hatalomra kerülése óta igyekszik helyreállítani a kapcsolatot Franciaországgal. A canberrai kormányfő elmondta: a szerződés meghiúsulása összesen 2,4 milliárd dollárjába kerül az adófizetőknek.

 

Borítókép: Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) tagállamainak csúcstalálkozóján Tokióban 2022. május 24-én. Az Ausztrália, Egyesült Államok, Japán és India alkotta Quad-csoport egy indiai-csendes-óceáni stratégiai szövetség. (Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Jamazaki Juicsi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.