Az unió aggasztónak találja, hogy Algéria felfüggeszti barátsági szerződését Madriddal

Josep Borrell szerint az EU kész fellépni a tagállamokkal szemben alkalmazott kényszerítő intézkedés ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 10. 18:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül aggasztó Algéria azon döntése, hogy felfüggeszti a Spanyolországgal 2002-ben aláírt barátsági és jószomszédi kapcsolatokat szavatoló együttműködési szerződést; az Európai Unió kész fellépni a tagállamokkal szemben alkalmazott kényszerítő intézkedés ellen − jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Algéria szerdán jelentette be, hogy felfüggeszti a Madriddal húsz éve kötött együttműködési szerződést, miután a spanyol kormány szerinte „engedményt tett” Marokkónak a Nyugat-Szahara feletti, régóta húzódó területi vitában.

Josep Borrell közölte: az EU értékelni fogja az algériai intézkedések következményeit, beleértve a pénzügyi intézményeknek adott azon utasítást, hogy állítsák le a két ország közötti tranzakciókat. − Az intézkedés úgy tűnik, hogy sérti az EU–Algéria társulási megállapodásban foglaltakat, különösen a kereskedelmet és a beruházásokat érintően, ami egy uniós tagállammal szembeni diszkriminatív bánásmódhoz vezethet, és hátrányosan érintheti az unió megállapodás szerinti jogainak gyakorlását − írta.

Borrell emlékeztetett: az unión kívüli országok és az egyes uniós tagállamok közötti kétoldalú kapcsolatok az EU-val fenntartott kapcsolataik részét képezik. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereskedelem-politika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik. Noha az EU készen áll arra, hogy fellépjen az uniós tagállamokkal szemben alkalmazott bármilyen kényszerítő intézkedés ellen, továbbra is a párbeszéd mellett foglal állást – húzta alá.

A főképviselő hangsúlyozta: Algéria az EU fontos partnere, a regionális stabilitás kulcsfontosságú szereplője a földközi-tengeri térségben. 

Bízunk benne, hogy erős és hosszú távú partnerségünk nevében gyors megoldást találunk a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok teljes körű helyreállítására

− tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: iStock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.