időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Belgium dzsihadista nőket telepített haza Szíriából

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.21. 17:31 2022.06.21. 17:33
Belgium dzsihadista nőket telepített haza Szíriából

A belga kormány hazatelepített Szíriából hat, korábban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez csatlakozó, belga állampolgárságú nőt és 16 gyermeket – írta kedden a La Libre Belgique című napilap, a szövetségi kormányfő, Alexander de Croo kabinetjének bejelentésére hivatkozva.

A lap szerint a hazatelepített anyákat Belgiumban már elítélték terroristacsoport tevékenységében való részvétel miatt. Hétfői érkezésükkor átadták őket az igazságügyi hatóságoknak, a gyerekeket pedig az ifjúságvédelmi szolgálat gondjaira bízták.

Alexander De Croo tavaly márciusban ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a belga származású, 12 év alatti gyermekeket szüleikkel együtt hazatoloncolják az észak-szíriai Roj menekülttáborból. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ korábban úgy ítélte meg, hogy a táborokban tartózkodó gyermekek és anyák állandó nyomon követést igényelnek, amit belga földön sokkal könnyebb biztosítani.

Belgium Franciaországgal együtt azon európai országok közé tartozik, ahonnan a legtöbben távoztak a szíriai háború 2011-es kitörése után, hogy a dzsihadista szervezetek soraiban harcoljanak.

Az Iszlám Államhoz csatlakozók közül több száz európai került szíriai táborokba, miután a terrorszervezet 2019 márciusában vereséget szenvedett Szíriában és Irakban, és elvesztette az általa ellenőrzött terület jelentős részét. Az európai állampolgárságú nők közül sokan mentek feleségül a terrorszervezet harcosaihoz.

Borítókép: A franci állampolgárságú Dorothee Maquere lányaival Észak-Szíriában. A nő korábban az Iszlám Állam terrorszervezet tagja volt (Fotó: AFP/Delil Souleiman)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.