időjárás 14°C Malvin 2022. október 1.
logo

Biden aláírta a fegyvertartást szigorító törvényt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.25. 17:39
Biden aláírta a fegyvertartást szigorító törvényt

Joe Biden amerikai elnök aláírta a fegyverek birtoklásának és viselésének biztonságosabbá tételét célzó törvényt, amely a fegyvertartás korlátozását segítő, évtizedek óta a legfontosabb jogszabály az Egyesült Államokban.

Az elnök szombaton emelte törvényerőre aláírásával a jogszabályt, amelyet csütörtökön a szenátus, pénteken pedig a képviselőház is megszavazott, ami elképzelhetetlennek tűnt a közelmúltban lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok előtt. Joe Biden maga sürgette a törvény kidolgozását, melyben mindkét nagy párt részt vett.

Az elnök történelmi vívmánynak nevezte a törvényt, amely szerinte sok életet fog megmenteni.

Biden néhány órával azelőtt látta el kézjegyével a dokumentumot, hogy elindult volna két európai csúcstalálkozóra.

A két nagy párt közti kompromisszumok eredményeként megszületett, a megelőzési programokra és áldozatsegítésre 13 milliárd dollárt előirányzó törvény egyebek között

vizsgálatnak veti alá a fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra.

Lehetővé teszi, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket, és nagyobb ellenőrzést igyekszik biztosítani az illegális fegyverkereskedelem ellen.

Az amerikai szabályozás szigorítását az elmúlt hónapok súlyos fegyveres ámokfutásai gyorsították fel. Csak májusban két tömeggyilkosságot követtek el lőfegyverekkel: egy texasi általános iskolában 19 gyermek és két felnőtt halt meg, a New York állambeli Buffalóban pedig tíz színes bőrű halálos áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.

 

Borítókép: Gyászolókat vigasztal egy rendőr a Robb Általános Iskolában történt lövöldözés áldozatainak emlékhelyén a Texas állambeli Uvaldéban 2022. június 3-án. (Fotó: MTI/AP/Eric Gay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.