Csatlakozik Dánia az Európai Unió védelmi politikájához

Mette Frederiksen kormányfő üdvözölte a lakosság döntését: a szavazók kétharmada döntött az összefogás mellett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 02. 9:45
null
Birkeroed, 2022. június 1. Szavazólapot oszt egy választási biztos a dániai Birkeroedben 2022. június 1-jén, az ország védelmi politikájáról tartott népszavazás napján. A skandináv EU-tagállamban arról döntenek, hogy Dánia csatlakozzon-e az Európai Unió közös védelmi és biztonságpolitikai megállapodásához. MTI/EPA/Ritzau/Emil Helms Fotó: Emil Helms
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta a dán lakosság, hogy Koppenhága csatlakozzon az Európai Unió védelmi politikájához – jelentette be Mette Frederiksen miniszterelnök szerda éjjel. A témáról tartott voksoláson a résztvevők kétharmada igennel szavazott. Frederiksen az eredményt ismertetve kijelentette, hogy a jelentős mértékű támogatással üzenetet küldtek nemcsak az EU-nak, hanem a NATO-nak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is.

Megmutattuk, hogy miközben Putyin lerohan egy szabad országot, és Európa stabilitását fenyegeti, mi, többiek, még jobban összefogunk

– fogalmazott.

Európa más lett az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, február 24. után, mint előtte volt – tette hozzá a dán kormányfő az eredményt indokolva. A NATO-tag Dánia – amely több más területen sem csatlakozott az uniós együttműködéshez – az egyetlen EU-tagország volt, amely nem vett részt az EU közös védelmi politikájában. Üdvözölte a döntést Soren Pape ellenzéki vezető is. Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke történelmiként méltatta a szavazás eredményét. Meggyőződésüket fejezték ki, hogy a döntés mind Dánia, mind az EU számára kedvező hatásokkal jár.

Borítókép: szavazólapot oszt egy választási biztos a dániai Birkeroedben 2022. június 1-jén, az ország védelmi politikájáról tartott népszavazás napján. (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Emil Helms)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.