időjárás 29°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Elsőként Berlinbe látogatott el az új honvédelmi miniszter

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.28. 18:00
Elsőként Berlinbe látogatott el az új honvédelmi miniszter

Németország a haderőfejlesztésben és a védelempolitikában is meghatározó szövetséges és stratégiai partner Magyarország számára – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Berlinben, a Christine Lambrecht német védelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a német fővárost kereste fel elsőként miniszterként, és német partnerével volt az első hivatalos kétoldalú találkozója.

Ez is mutatja az esetleges ideológiai nézeteltéréseken és kormányzati ciklusokon átívelő kölcsönös stratégiai elkötelezettséget

– húzta alá a tárcavezető a közmédiának adott nyilatkozatában.

A haderőfejlesztési együttműködéssel kapcsolatban kiemelte: az előző ciklusban elindított fejlesztési program nagyban erősíti a védelmi ipar Magyarországon tevékenykedő német szereplőit. Az azonban kevésbé ismert tény, de szintén az együttműködés szorosságát jelzi, hogy az utóbbi években éppen

Magyarország volt a német védelmi ipar legfontosabb exportpiaca.

A védelempolitikáról szólva aláhúzta: közös meggyőződés, hogy a NATO-nak ki kell maradnia az ukrajnai háborúból. A NATO védelmi szövetség, amely nem szállíthat halált okozó fegyvert Ukrajnának, ezt továbbra is kétoldalú, bilaterális alapon kell megoldaniuk a tagállamoknak – fejtette ki a honvédelmi miniszter, aláhúzva, hogy az áprilisi országgyűlési választás eredménye is megerősítette, hogy Magyarország a béke pártján áll.

A szövetség kedden kezdődő madridi csúcstalálkozóján elfogadandó új stratégiával kapcsolatban kiemelte: 

Nemcsak az orosz fenyegetésre kell összpontosítani, hanem a 360 fokos megközelítésre, a körkörös védelemre, így a terrorizmus veszélyére és az illegális migrációra is, amely ismét erősödik a magyar határon.

Az ukrán–orosz válság hatására kialakuló gazdasági válság, háborús infláció és élelmiszerhiány miatt megnövekedő, nagyrészt illegális formát öltő migráció komoly kihívás – fejtette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve, hogy Németország is egyetért ennek fontosságában. A déli határt fenyegető illegális migrációval kapcsolatban arról is szólt, hogy a Nyugat-Balkán biztonsága Magyarország és Németország számára egyaránt stratégiai érdek.

A védelmi költségvetés növeléséről elmondta, hogy Magyarország a tervezettnél egy évvel hamarabb, már 2023-ban eléri a NATO-tagoktól elvárt, a hazai össztermék (GDP) arányában számított kétszázalékos szintet.

Mint mondta, Magyarország messziről indult, de eléri és fenn is tartja a védelmi kiadások elvárt szintjét. Ennek nem kis részben a Magyarországra települt német védelmi ipari cégek a kedvezményezettjei, amelyek hozzájárulnak az egész ország gazdasági fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez – tette hozzá a miniszter.
 

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Debrecenben 2022. június 15-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.