Elvetette a hidegháborús szellemiséget a kínai elnök

Hszi Csin-ping szerint a BRICS-országoknak stabilizáló erőt kellene adniuk a világnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 23. 19:14
HSZI Csin-ping; LEE, John; LAM, Carrie
Peking, 2022. május 30. A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja John Lee-t, Hongkong leendõ új kormányzóját Pekingben 2022. május 30-án. A 64 éves Lee ötéves hivatali idejét július elsejével kezdi meg, váltva a posztról távozó Carrie Lamet. MTI/AP/Hszinhua Fotó: Hszüe-zsen Li
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BRICS-országoknak stabilizáló erőt kellene adniuk a világnak, és egy valóban több nemzet alkotta, nemzetközi rendszerért kellene kiállniuk – jelentette ki a csütörtöki BRICS gazdasági fórumon, videókapcsolaton keresztül Hszi Csin-ping kínai elnök.  A Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika gazdasági társulására megalakított fórumon

Hszi a hidegháborús szellemiség elvetését és a blokkok közötti összetűzések elkerülését sürgette.

A kínai elnök továbbá a csúcstalálkozón a BRICS-országokat az egyoldalú szankciók elleni kiállásra szólította. A BRICS-tagok mindegyike felszólalt az ukrajnai háború kapcsán Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati szankciók ellen.

A Kína elnökletével megtartott csúcstalálkozóról Hszi úgy vélekedett, hogy arra az emberiség jövőjét meghatározó választás kulcspillanatában került sor. Hszi szerint feltörekvő gazdaságokként

a BRICS-országoknak fel kell nőniük a feladathoz, és gazdasági erejükre támaszkodva ki kell állniuk az ENSZ alapjain nyugvó, több nemzet alkotta nemzetközi rendszerért.

Hszi elmondta: egyes országok az abszolút biztonság érdekében katonai szövetségek bővítésére törekedtek, választásra kényszerítve másokat és konfrontációt szítva. Anélkül, hogy bárkit konkrétan megnevezett volna, a kínai elnök azt mondta: figyelmen kívül hagyták más országok jogait és érdekeit saját felsőbbségük biztosítására.

Arra figyelmeztetett: a világ ellenségesebb és instabilabb lesz akkor, ha ezt a veszélyes trendet engedik folytatódni.

A kínai elnök szerint a BRICS-országoknak támogatniuk kell egymást egyebek mellett egymás kulcsfontosságú érdekei terén, valamint a hegemónia és a széttagoltság elleni fellépésben. Hszi hangsúlyozta: Kína kész együtt dolgozni a BRICS-országokkal a Peking által elővezetett globális biztonsági kezdeményezés hatékony alkalmazása érdekében, hogy ezzel járuljon hozzá a világ stabilitásához.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja John Lee-t, Hongkong leendő új kormányzóját Pekingben 2022. május 30-án (Fotó: MTI/AP/Hszinhua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.