időjárás 19°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Elvetette a hidegháborús szellemiséget a kínai elnök

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.23. 19:14
Elvetette a hidegháborús szellemiséget a kínai elnök

A BRICS-országoknak stabilizáló erőt kellene adniuk a világnak, és egy valóban több nemzet alkotta, nemzetközi rendszerért kellene kiállniuk – jelentette ki a csütörtöki BRICS gazdasági fórumon, videókapcsolaton keresztül Hszi Csin-ping kínai elnök.  A Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika gazdasági társulására megalakított fórumon

Hszi a hidegháborús szellemiség elvetését és a blokkok közötti összetűzések elkerülését sürgette.

A kínai elnök továbbá a csúcstalálkozón a BRICS-országokat az egyoldalú szankciók elleni kiállásra szólította. A BRICS-tagok mindegyike felszólalt az ukrajnai háború kapcsán Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati szankciók ellen.

A Kína elnökletével megtartott csúcstalálkozóról Hszi úgy vélekedett, hogy arra az emberiség jövőjét meghatározó választás kulcspillanatában került sor. Hszi szerint feltörekvő gazdaságokként

a BRICS-országoknak fel kell nőniük a feladathoz, és gazdasági erejükre támaszkodva ki kell állniuk az ENSZ alapjain nyugvó, több nemzet alkotta nemzetközi rendszerért.

Hszi elmondta: egyes országok az abszolút biztonság érdekében katonai szövetségek bővítésére törekedtek, választásra kényszerítve másokat és konfrontációt szítva. Anélkül, hogy bárkit konkrétan megnevezett volna, a kínai elnök azt mondta: figyelmen kívül hagyták más országok jogait és érdekeit saját felsőbbségük biztosítására.

Arra figyelmeztetett: a világ ellenségesebb és instabilabb lesz akkor, ha ezt a veszélyes trendet engedik folytatódni.

A kínai elnök szerint a BRICS-országoknak támogatniuk kell egymást egyebek mellett egymás kulcsfontosságú érdekei terén, valamint a hegemónia és a széttagoltság elleni fellépésben. Hszi hangsúlyozta: Kína kész együtt dolgozni a BRICS-országokkal a Peking által elővezetett globális biztonsági kezdeményezés hatékony alkalmazása érdekében, hogy ezzel járuljon hozzá a világ stabilitásához.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja John Lee-t, Hongkong leendő új kormányzóját Pekingben 2022. május 30-án (Fotó: MTI/AP/Hszinhua)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.