Flamand miniszter: Nem kellenek török állami imámok!

A flandriai közigazgatás egy éve halogatta, hogy hivatalos elismerést adjon a régió új mecseteinek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 16. 15:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belgiumi flamand régióban található, a török állami vallásügyi hivatal, a Diyanet irányítása alatt álló 12 új mecsetnek, a regionális elismerés megtartása érdekében, mentesnek kell maradnia az állami befolyástól – írta a The Brussels Times hírportál csütörtökön Bart Somers flamand társadalmi együttélésért felelős miniszter bejelentésére hivatkozva.

A hírportál szerint a flandriai közigazgatás egy éve halogatja, hogy hivatalos elismerést adjon a régió új mecseteinek, azonban a csütörtökön bejelentett új rendelet ezt bizonyos feltételek mellett lehetővé teszi. A feltételek között szerepel az, hogy a mecsetek nem kaphatnak török állami finanszírozást, illetve mentesnek kell maradniuk a török állami befolyástól.

Bart Somers az új rendelethez kapcsolódó sajtóközleményében hangsúlyozta: „a Flandriában élő muszlimok társadalmunk teljes jogú polgárai, ezért fontos, hogy helyreállítsuk a bizalmat, és újra elkezdjük elismerni az iszlám vallási közösségeket”.

A miniszter hozzátette: véleménye szerint a flandriai muszlimoknak nincs szükségük török állami imámokra.

– Nem fogadhatjuk el, hogy a vallást külföldi érdekek szolgálatába állítsák, nyomatékosítjuk, hogy a mecseteknek távol kell tartaniuk a külföldi befolyást, amennyiben meg akarják tartani állami elismerésüket – idézte a The Brussels Times a miniszter sajtóközleményét.

A hírportál arról is írt, hogy a flamand kormány információs szolgálatot hozott létre, hogy figyelemmel kísérjen minden helyi vallási közösséget, és támogassa őket a feltételek betartásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.