Ismét megrongálták a szlavóniai Petőfi-szobrot

Ugyanaz a helyi lakos lehet a tettes, aki már tavaly is ledöntötte talapzatáról az alkotást.

Magyar Nemzet
2022. 06. 10. 12:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét megrongálták híres költőnk, Petőfi Sándor mellszobrát a szlavóniai Harasztiban. A műalkotásban szerencsére nem keletkezett kár, a talapzatán lévő márvány borítást viszont apró darabokra törték – számolt be az esetről az Új Magyar Képes Újság, a horvátországi magyarok hetilapja.

A bronzból készült mű Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész alkotása. Az alkotást közadományokból állították az egyház kezdeményezésére, és 2014. március 15-én avatták fel Haraszti főterén. A szobornál azóta a helyi magyarok minden év március 15-én megemlékeznek 1848–49 hőseiről.

Csiszár Norbert, a Lacházi járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke elmondta, hogy a rendőrség a bejelentés után azonnal intézkedett, és az állítólagos tettest a helyszínen el is fogta. Mint kiderült, ugyanarról a helyi lakosról van szó, aki már tavaly februárban is ledöntötte talapzatáról és a kövezeten hagyta a szobrot. A műalkotásban akkor sem keletkezett kár, csak a talapzat rongálódott meg. A szobrot aztán sikeresen visszaillesztették méltó helyére.

Az Új Magyar Képes Újság arról is beszámolt, hogy mindeközben egy másik szlavóniai magyar faluban, Kórógyon Tisza István-mellszobrot avattak annak emlékére, hogy 1918-ban, mártírhalála előtt ott járt az egykori miniszterelnök. – Az avatóünnepségen azt kívántuk, a Tisza István-mellszobor olyan láthatatlan összetartó erő legyen Kórógyon, amiképpen a Szentlélek összetartó és megtartó ereje a Krisztus-hívők közösségének, a keresztyén egyháznak – nyilatkozta a lapnak Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke.

 

Borítókép: A megrongált Petőfi-szobor (Fotó: Szenn Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.