Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Jelentősen megnöveli Hollandia a védelmi kiadásait

Idén ötmilliárd euróval tervezi emelni költségeit a kormány, 2025-ig pedig további 15 milliárd euróval.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 02. 14:50
KULEBA, Dmitro
Hága, 2022. május 18. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b) és Kasja Ollongren holland védelmi miniszter részt vesz a holland parlament külügyi bizottságának ülésén Hágában 2022. május 18-án. MTI/EPA/ANP/Lex van Leieshout Fotó: Lex van Leieshout
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland kormány idén ötmilliárddal, 2025-ig pedig 15 milliárd euróval többet kíván beruházni a honvédelembe, negyven százalékkal többet, mint eddig, a hidegháború vége óta ez legnagyobb befektetés a fegyveres erőkbe – jelentette ki Kajsa Ollongren védelmi miniszter szerdán a holland parlamentben.

A globális fenyegetések és az ukrajnai háború megmutatta, hogy a békét és a biztonságot nem lehet magától értetődőnek tekinteni. Dinamikus és fenntartható fegyveres erőket építünk ki azáltal, hogy beruházunk a honvédelembe és a NATO-val folytatott együttműködésbe

– idézte a Dutchnews hírportál a minisztert.

A NOS holland műsorszolgáltató tudósítása szerint Ollongren elmondta: a védelmi költségvetés növelése így 2025-re eléri a NATO által elvárt, a bruttó hazai termék két százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot. Hozzátette: nem akar fegyverkezési versenyt, csak szabadságot, demokratikus államot, biztonságot Hollandiában és Európában, és ehhez a védelembe is be kell fektetni. A tervek szerint a többletkiadások a többi között manőverező robotrepülőgépek, F–35-ös harci repülőgépek, drónok vásárlását illetve a légvédelmi rendszer bővítését és a tüzérségi kapacitás növelését fedeznék.

Kedden a védelmi minisztérium azt is bejelentette, hogy megállapodott a fegyveres erők szakszervezeteivel három évre szóló 8,5 százalékos béremelésről, valamint 1750 eurós egyszeri kifizetésről a honvédség teljes személyi állománya számára.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b) és Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter részt vesz a holland parlament külügyi bizottságának ülésén Hágában 2022. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/ANP/Lex van Leieshout)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.