Megerősítette együttműködését Brüsszel és Washington

Ursula von der Leyen és Joe Biden közös nyilatkozatot adott ki Európa gázellátásának biztosításáról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 27. 17:48
BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula; SCHOLZ, Olaf; MICHEL, Charles; JOHNSON, Boris; KISIDA, Fumio; TRUDEAU, Justin; MACRON, Emmanuel; DRAGHI, Mario
Garmisch-Partenkirch, 2022. június 26. A csoportkép készítésének helyszínére sétálnak a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítõ G7-csoport kétnapos csúcstalálkozójának résztvevõi a Garmisch-Partenkirch közelében lévõb Elmau-kastély kertjében 2022. június 26-án, a tanácskozás elsõ napján. B-j: Boris Johnson brit miniszterelnök, Olaf Scholz német kancellár, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Joe Biden amerikai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Mario Draghi olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök. MTI/AP PooL/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU és az Egyesült Államok továbbra is együttműködik, hogy a következő hónapokban tovább csökkentse Oroszország energiából származó bevételeit, ezáltal gyengítve azon képességét, hogy finanszírozni tudja az Ukrajnában kirobbantott, indokolatlan háborúját írta hétfőn közzétett közös nyilatkozatában Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Joe Biden amerikai elnök.

A vezetők kiemelték: Ukrajna megszállását követően Oroszország továbbra is politikai és gazdasági fegyverként használja a földgázt, nyomást gyakorolva az energiapiacokra, emelve a fogyasztói árakat és veszélyeztetve a globális energiabiztonságot.

Az Egyesült Államok és az Európai Bizottság fontos feladatot végez annak érdekében, hogy megszűnjék függőségünk az orosz energiától, de azt is elismerjük, hogy a kihívás óriási

jegyezte meg a két vezető politikus. Mint sajtóközleményükben hangsúlyozták, az európai energiabiztonsággal foglalkozó munkacsoport márciusi létrehozása óta az Egyesült Államok és az Európai Bizottság határozott lépéseket tett a fosszilis tüzelőanyagok iránti általános kereslet csökkentése érdekében.

Az Európába irányuló globális cseppfolyósított földgáz (LNG) exportja 75 százalékkal nőtt, és az Egyesült Államokból az unióba irányuló LNG-export csaknem megháromszorozódott tavalyhoz képest.

Az Egyesült Államok kulcsfontosságú partner az európai régió gázellátásának fenntartható diverzifikálásában, többek között a keresletcsökkentés támogatása és a tiszta technológiák felgyorsítása révén hangsúlyozta a sajtóközlemény.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok arra ösztönzi továbbá az uniós tagállamokat, valamint az európai és az amerikai vállalatokat, hogy még az idén legalább 1,5 millió energiatakarékos, intelligens termosztátot telepítsenek az európai háztartásokba.

Borítókép: A G7-csoport kétnapos csúcstalálkozójának résztvevői a Garmisch-Partenkirch közelében lévő Elmau-kastély kertjében 2022. június 26-án, a tanácskozás első napján. Középen: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Joe Biden amerikai elnök beszélget (Fotó: MTI/AP PooL/Markus Schreiber)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.