Nagy az ellenállás az euró bolgár bevezetésével szemben

Már-már tettlegeségig fajultak a parlamentben az euró gyors bolgár bevezetésének a hívei és ellenzői közötti viták. A bolgár közvélemény attól tart, hogy a valuta bevezetése felhajtja az árakat, felgyorsítja az inflációt, devalválja a lakosság megtakarításait.

2022. 06. 05. 6:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán majdnem összeverekedtek a parlamentben a Folytatjuk a változást, az euró 2024. január 1-jei bevezetése mellett kardoskodó kisebbik liberális kormánypárt és az ellenzéki, oroszbarát, euróellenes Vazrazsdane (Újjászületés) párt képviselői. Egy felszólalásában a kormánypárti Iszkren Mitev Kopejkin úr megszólítással fordult az ellenzéki pártelnök, Kosztadin Kosztadinov felé (Kopejkinként az oroszbarátokat szokták gúnyolni): 

Néhány dolog napvilágra került. Kiderült, hogy Kopejkin elárulta az embereket és házat vett magának a pénzükön, a maradék pénzt pedig átváltotta euróra Kosztadinov azon nyomban reagált és a szószék felé ugrott. A mikrofonban hallani lehetett szavait: „Odamegyek ehhez a bunkóhoz és szétverem a pofáját!” Ezután nagy zűrzavar keletkezett, a két párt képviselői egymásnak estek, dulakodtak, majdnem összeverekedtek. A parlament elnökének szünetet kellett elrendelnie a kirobbant botrány miatt.

Az euró bevezetésének az időpontja nemcsak az egész bolgár társadalmat, a parlamentet, hanem a négypárti kormánykoalíciót is megosztja. Egyetértés van köztük az euró bevezetésének a szükségességéről, csak annak időpontjáról folynak a viták. Amíg a két liberális kormánypárt, a Folytatjuk a változást (PP) és a Demokratikus Bulgária (DB) siet a közös valuta 2024. január 1-jei terv szerinti bevezetésével, addig a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) és a Van ilyen nép (ITN) pedig ragaszkodik ahhoz, hogy végleges döntést megelőzően készüljön elemzés az egységes európai valuta bevezetésének gazdasági hatásairól. 

A Van ilyen nép párt képviselői képviselő határozattervezetet nyújtottak be, amely szerint a terv csak azután lépjen életbe, hogy a parlament elfogadta a bolgár nemzeti bank és a pénzügyminisztérium elemzését, ugyanis a bolgár közvélemény attól tart, hogy a mesterséges valuta bevezetése felhajtja az árakat, felgyorsítja az inflációt, leapasztja a lakosság megtakarításait. A BSZP és az ITN szakértőik kétségüket fejezték ki, hogy Bulgária 2024-ig Bulgária eléri-e az EU átlagjövedelmét, és közelebb kerül az eurózóna országainak vásárlóerejéhez. Arra is figyelmeztetettek, hogy az infláció is akadályozhatja Szófiát a közös valuta bevezetésében. 

Megegyeztünk a koalíciós partnereink szakértőivel, hogy ahogy  terv elkészül azt átadjuk a bankoknak, hogy technikailag felkészülhessenek az euró bevezetésére, az elemzés külön fog készülni

– magyarázta a DB párt képviselője. Az ITN álláspontja szerint „a bolgár társadalomnak meg kell győződnie arról, hogy az euró bevezetése nem jelent árfolyamkockázatot a lakosság és a vállalkozások számára, az euró–leva árfolyamot a jelenlegi fix 1,95583 árfolyamon lesz rögzítve. (A bolgár leva a fenti árfolyamon az euróhoz van rögzítve már több mint két évtizede.)

Időközben megjelent az Európai Bizottság 2022. évi konvergenciajelentése, amely szerint Bulgária az öt kritériumból kettőt nem teljesít: az inflációs ráta jóval a referenciaérték felett volt az elmúlt 12 hónapban, akárcsak a 2020-as konvergenciajelentésben is, illetve a jogi, intézményi konvergencia hiányosságai. A jelentés megállapítja, hogy jogi konvergencia szempontjából Horvátország az egyetlen szóban forgó tagjelölt ország, ahol a jogi keret teljes mértékben megfelel az euró bevezetésére vonatkozó követelményeknek.

Az eurózónába való bolgár tagfelvételnek nemcsak gazdasági, hanem politikai célja is van. Mégpedig az, hogy Szófia véglegesen és visszafordíthatatlanul elszakadjon Moszkva befolyásától és integrálódjon a nyugati világba. Ez az, amit a rendszerváltás oligarchiái és az oroszbarát politikusok szeretnének elkerülni, mert az eurózónatagsággal elveszítik befolyásukat a bolgár pénzügyi rendszer felett, hiszen ezzel a pénzügyi döntések átkerülnek Brüsszelbe, illetve Frankfurtba. Nehéz út vezet még az euró bolgár bevezetéséig.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.