időjárás 36°C Pál 2022. június 30.
logo

Nagy az ellenállás az euró bolgár bevezetésével szemben

Tütünkov Jordán
2022.06.05. 06:52 2022.06.05. 10:03
Nagy az ellenállás az euró bolgár bevezetésével szemben

Már-már tettlegeségig fajultak a parlamentben az euró gyors bolgár bevezetésének a hívei és ellenzői közötti viták. A bolgár közvélemény attól tart, hogy a valuta bevezetése felhajtja az árakat, felgyorsítja az inflációt, devalválja a lakosság megtakarításait.

Szerdán majdnem összeverekedtek a parlamentben a Folytatjuk a változást, az euró 2024. január 1-jei bevezetése mellett kardoskodó kisebbik liberális kormánypárt és az ellenzéki, oroszbarát, euróellenes Vazrazsdane (Újjászületés) párt képviselői. Egy felszólalásában a kormánypárti Iszkren Mitev Kopejkin úr megszólítással fordult az ellenzéki pártelnök, Kosztadin Kosztadinov felé (Kopejkinként az oroszbarátokat szokták gúnyolni): 

Néhány dolog napvilágra került. Kiderült, hogy Kopejkin elárulta az embereket és házat vett magának a pénzükön, a maradék pénzt pedig átváltotta euróra Kosztadinov azon nyomban reagált és a szószék felé ugrott. A mikrofonban hallani lehetett szavait: „Odamegyek ehhez a bunkóhoz és szétverem a pofáját!” Ezután nagy zűrzavar keletkezett, a két párt képviselői egymásnak estek, dulakodtak, majdnem összeverekedtek. A parlament elnökének szünetet kellett elrendelnie a kirobbant botrány miatt.

Az euró bevezetésének az időpontja nemcsak az egész bolgár társadalmat, a parlamentet, hanem a négypárti kormánykoalíciót is megosztja. Egyetértés van köztük az euró bevezetésének a szükségességéről, csak annak időpontjáról folynak a viták. Amíg a két liberális kormánypárt, a Folytatjuk a változást (PP) és a Demokratikus Bulgária (DB) siet a közös valuta 2024. január 1-jei terv szerinti bevezetésével, addig a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) és a Van ilyen nép (ITN) pedig ragaszkodik ahhoz, hogy végleges döntést megelőzően készüljön elemzés az egységes európai valuta bevezetésének gazdasági hatásairól. 

A Van ilyen nép párt képviselői képviselő határozattervezetet nyújtottak be, amely szerint a terv csak azután lépjen életbe, hogy a parlament elfogadta a bolgár nemzeti bank és a pénzügyminisztérium elemzését, ugyanis a bolgár közvélemény attól tart, hogy a mesterséges valuta bevezetése felhajtja az árakat, felgyorsítja az inflációt, leapasztja a lakosság megtakarításait. A BSZP és az ITN szakértőik kétségüket fejezték ki, hogy Bulgária 2024-ig Bulgária eléri-e az EU átlagjövedelmét, és közelebb kerül az eurózóna országainak vásárlóerejéhez. Arra is figyelmeztetettek, hogy az infláció is akadályozhatja Szófiát a közös valuta bevezetésében. 

Megegyeztünk a koalíciós partnereink szakértőivel, hogy ahogy  terv elkészül azt átadjuk a bankoknak, hogy technikailag felkészülhessenek az euró bevezetésére, az elemzés külön fog készülni

– magyarázta a DB párt képviselője. Az ITN álláspontja szerint „a bolgár társadalomnak meg kell győződnie arról, hogy az euró bevezetése nem jelent árfolyamkockázatot a lakosság és a vállalkozások számára, az euró–leva árfolyamot a jelenlegi fix 1,95583 árfolyamon lesz rögzítve. (A bolgár leva a fenti árfolyamon az euróhoz van rögzítve már több mint két évtizede.)

Időközben megjelent az Európai Bizottság 2022. évi konvergenciajelentése, amely szerint Bulgária az öt kritériumból kettőt nem teljesít: az inflációs ráta jóval a referenciaérték felett volt az elmúlt 12 hónapban, akárcsak a 2020-as konvergenciajelentésben is, illetve a jogi, intézményi konvergencia hiányosságai. A jelentés megállapítja, hogy jogi konvergencia szempontjából Horvátország az egyetlen szóban forgó tagjelölt ország, ahol a jogi keret teljes mértékben megfelel az euró bevezetésére vonatkozó követelményeknek.

Bérharcra készül Nyugat-Európa

A nyugati jólétet egyre inkább felemészti az infláció, ezért hosszú évek után komoly béremelésre várnak a munkavállalók.

Az eurózónába való bolgár tagfelvételnek nemcsak gazdasági, hanem politikai célja is van. Mégpedig az, hogy Szófia véglegesen és visszafordíthatatlanul elszakadjon Moszkva befolyásától és integrálódjon a nyugati világba. Ez az, amit a rendszerváltás oligarchiái és az oroszbarát politikusok szeretnének elkerülni, mert az eurózónatagsággal elveszítik befolyásukat a bolgár pénzügyi rendszer felett, hiszen ezzel a pénzügyi döntések átkerülnek Brüsszelbe, illetve Frankfurtba. Nehéz út vezet még az euró bolgár bevezetéséig.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.