Szerelmi ügyek és gyanús meggazdagodások a koreai aktákban

A hírszerzés állítólag hatvan éve tárol titkos aktákat a belpolitikai élet kulcsszereplőiről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 10. 11:29
MUN Dzse In
Szöul, 2022. május 9. Mun Dzse In távozó dél-koreai elnök (k) köszönti az embereket a szöuli elnöki rezidencia elõtt 2022. május 9-én, az államfõ utolsó hivatali napján. MTI/EPA/YNA Fotó: MTI/EPA/YNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-koreai hírszerzés (NIS) hatvan év óta titkos „X-aktákat” tárol a belpolitikai élet kulcsszereplőiről, egyebek között politikusokról, gazdasági vezetőkről és újságírókról – jelentette ki egy korábbi kémfőnök pénteken. Pak Dzsie Von a múlt hónapban távozott az ügynökségtől. A CBS rádióadónak adott interjújában elmondta, hogy Pak Csong Hi volt elnök alatt kezdték el gyűjteni az információkat, és Pak Gun Hje távozásával hagytak fel vele. Az aktákat a hírszerző ügynökség fő szerverén tárolják.

Az információk többsége megerősítetlen szóbeszéd, például szerelmi ügyek és gyanús meggazdagodások – tette hozzá Pak.

Megjegyezte: szerette volna törvényi úton megsemmisíttetni az adatokat, de nem járt sikerrel. A volt kémfőnök szerint az akták az egymással rivalizáló politikai pártok botrányainak gyűjteménye.

Törvényi felülvizsgálatot követően az NIS-nek 2020 végén megtiltották, hogy belföldi megfigyelést végezzen. A lépés Mun Dzse In korábbi elnök kormányának kísérlete volt az ügynökség megreformálására, amelyet egykor illegális megfigyeléssel és politikai befolyásolással vádoltak.

Pak liberális politikus, és bejelentette, hogy a héten vissza akar térni az ellenzéki Demokrata Párt soraiba.

 

Borítókép: Mun Dzse In távozó dél-koreai elnök köszönti az embereket a szöuli elnöki rezidencia elõtt 2022. május 9-én, az államfõ utolsó hivatali napján. (Fotó: MTI/EPA/YNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.