A Biden-adminisztráció elnézőbb Oroszországgal, mint Magyarországgal

Miközben Washington azzal fenyeget, hogy felmondja a hazánkkal kötött adóegyezményt, fenntartja hasonló megállapodását Moszkvával.

Magyar Nemzet
2022. 07. 13. 10:58
BIDEN, Joe; LÓPEZ OBRADOR, Andrés Manuel
Los Angeles, 2022. június 9. Joe Biden amerikai elnök beszéde közben az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) csúcstalálkozóján Los Angelesben 2022. június 9-én. Biden a demokrácia hiányára vagy lebontására hivatkozva kizárta Kubát, Venezuelát és Nicaraguát, ami Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnököt és több más vezetõt arra késztetett, hogy tiltakozásul távol maradjon a csúcstalálkozótól. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos cikk jelent meg a National Review című amerikai magazin honlapján egy tapasztalt amerikai külpolitikai újságíró tollából. John Fund – aki idén májusban a CPAC Hungaryn is felszólalt – arra hívta fel a figyelmet, hogy 

a Biden-adminisztráció igen következetlen politikát folytat, amikor azzal fenyeget, hogy 2024-től felmondja a hazánkkal kötött adóegyezményt, de fenntartja hasonló megállapodását Moszkvával, annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyinnal szemben Orbán Viktor egy demokratikusan megválasztott vezető, aki idén nagy többséggel nyert ismét választásokat.

Fund szerint mindennek csupán egy oka lehet: Magyarország nem támogatja a cégekre vonatkozó globális minimumadót, melyet Joe Bidenék 15 százalékban szeretnének megszabni. A magyar döntés tökéletesen racionális, hisz a helyi, kilencszázalékos cégadó versenyelőnyt jelent a magyar gazdaság számára.

Az újságíró az agresszív amerikai lépést egy nagyhatalomhoz méltatlannak tartja, és úgy véli, hogy ez a döntés tovább erodálja az Egyesült Államok mint megbízható szövetséges imázsát. 

Ezzel együtt a szerző arra is rámutat, hogy kétséges, az Egyesült Államokban egyáltalán be tudják-e vezetni a globális minimumadót. Bár kétségtelen, hogy a Biden-kormányzat számára ez egy prioritás, a végső szót a kongresszus mondja ki, ahol a demokraták szűk többsége könnyen elveszhet az idén novemberben esedékes félidős választásokkor.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.