Afrikai körútja első állomásán, Kairóban tárgyalt Szergej Lavrov

Az orosz külügyminiszter Moszkva partnereit kívánja megnyugtatni a gabonaexport biztonságáról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 24. 19:27
SUKRI, Számeh
Kairó, 2022. július 24. Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter (j) orosz partnerét, Szergei Lavrovot fogadja Kairóban 2022. július 24-én. MTI/EPA/Mohamed Hoszam Fotó: Mohamed Hoszam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afrikai körútja első állomásán, Kairóban tárgyalt vasárnap az orosz külügyminiszter, hogy enyhítsen országa diplomáciai elszigeteltségén és megnyugtassa a partnereit, miután a héten megszületett a megállapodás az ukrán és orosz gabonaexport biztonságos folyosókon történő újraindításáról.

– Megerősítettük, hogy az orosz gabonaexportőrök eleget tesznek minden kötelezettségüknek – jelentette ki a Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel vasárnap tartott tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Lavrov, aki szombaton érkezett Kairóba. – Vlagyimir Putyin elnök ezt szintén hangsúlyozta az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott minapi telefonbeszélgetésében – tette hozzá Lavrov.

Egyiptom a világ egyik legnagyobb gabonaimportőre, tavaly a gabonaszállítmányok 80 százaléka érkezett Oroszországból és Ukrajnából.

A február 24-én kezdődött Ukrajna elleni orosz invázió miatt leállt a hajóforgalom, felgyorsult a világpiaci árak emelkedése, és pénzügyi sokkhatás érte Egyiptomot. 

A pénteken Isztambulban Oroszország és Ukrajna által, az ENSZ és Törökország közvetítésével aláírt megállapodások értelmében biztonságos folyosókat hoznak létre, hogy lehetővé tegyék a kereskedelmi hajók közlekedését a Fekete-tengeren. Moszkva és Kijev kötelezettséget vállalt, hogy nem támad ezekre a hajókra. A megállapodás 20-25 millió tonna, Ukrajnában rekedt gabona exportját teszi lehetővé, csökkentve így egy élelmezési világválság kockázatát, amely mindenekelőtt Afrikát sújtaná.

Oroszország garanciát kapott arra nézve, hogy a nyugati büntetőintézkedéseket sem közvetlenül, sem közvetetten nem alkalmazzák az agráripari és műtrágyaexportjára.

Az ENSZ-főtitkár felelősséget vállalt, hogy feloldják ezeket az Egyesült Államok és az Európai Unió által elrendelt, az orosz logisztikai és pénzügyi hálózatokat sújtó törvénytelen korlátozásokat

– mondta az orosz külügyminiszter Kairóban a két tárcavezető közös sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy megvitatták az ukrajnai orosz „hadműveletet” az egyiptomi vezetőkkel, akik a konfliktus politikai és diplomáciai megoldását szorgalmazták. Lavrov az ukrán felet okolta a korábbi béketárgyalások megszakadása miatt. Szerinte Ukrajna nem hajlandó addig tárgyalni, amíg le nem győzi Oroszországot a csatamezőn.

Lavrovot vasárnap elsőként Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök fogadta, majd a nap folyamán tárgyal Ahmed Abul Geittel, az Arab Liga főtitkárával és beszédet mond a pánarab szervezetben is. Kairó után Ugandába, Etiópiába és a Kongói Demokratikus Köztársaságba is ellátogat.

Borítókép: Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter orosz partnerét, Szergei Lavrovot fogadja Kairóban 2022. július 24-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.