Hivatalosan is elnökjelöltnek választották az egykori államfőt

Úgy határoztam, hogy visszatérek – jelentette be hívei előtt Luiz Inácio Lula da Silva.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 22. 10:23
LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Brazíliaváros, 2022. július 13. Az elnökválasztáson induló Luiz Inácio Lula da Silva korábbi brazil államfõ kampányol Brazíliavárosban 2022. július 12-én. Brazíliában várhatóan október 2-án tartanak elnök- és parlamenti választást. MTI/EPA/EFE/Joédson Alves Fotó: Joédson Alves
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brazíliai Munkáspárt küldöttei hivatalosan is a párt elnökjelöltjének választották meg egy helyi idő szerint csütörtökön tartott rendezvényen Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfőt, aki a hivatalban lévő Jair Bolsonaro kihívója lesz az október 2-án tartandó elnökválasztáson.

– Nekem nem kellett volna feltétlenül újraindulnom az elnökségért. Megtarthattam volna a történelem valaha volt legjobb államfője címet, és csendesen élhettem volna le életem utolsó éveit – írta a Twitteren a 76 éves Lula, miután elnökjelöltsége hivatalossá vált. Hozzátette: „ugyanakkor láttam, hogyan teszik tönkre ezt az országot, ezért úgy határoztam, hogy visszatérek”.

Hivatalossá vált az is, hogy Lula alelnökjelöltje Geraldo Alckmin, a Brazíliai Szocialista Párt politikusa, Sao Paulo volt kormányzója lesz. Az elnökjelöltek augusztus 16-án kezdhetnek kampányolni.

Lula 2003 és 2010 között vezette a dél-amerikai országot, és szociális programjaival milliókat emelt ki a mélyszegénységből. Ugyanakkor kormánya működését aláásta a korrupció. A politikust 2018-ban 12 év börtönbüntetésre ítélték korrupció és pénzmosás miatt, így nem indulhatott az elnökválasztáson a jobboldali Jair Bolsonaróval szemben. A legfelsőbb bíróság tavaly felmentette Lulát a vádak alól, és visszaadta politikai jogait.

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a választók körében Lula valamivel népszerűbb, mint Bolsonaro.

 

Borítókép: Az elnökválasztáson induló Luiz Inácio Lula da Silva korábbi brazil államfő kampányol Brazíliavárosban 2022. július 12-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Joédson Alves)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.