Izraelben kezdte meg közel-keleti útját Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök tegnap Izraelbe utazott, hogy tovább erősítse a két ország közötti kapcsolatokat. Háromnapos látogatásának célja többek közt az izraeli–palesztin, valamint az izraeli–szaúdi viszony javítása is.

2022. 07. 13. 20:10
BIDEN, Joe
Lod, 2022. július 13. A hivatalos látogatásra Izraelbe érkezett Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik a Tel-Aviv melletti Lod Ben Gurion repülõterén 2022. július 13-án. Biden körutat tesz a Közel-Keleten, ennek elsõ állomása Izrael. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel a látogatással tovább erősítjük a kapcsolatainkat, újraformáljuk az országaink közötti megingathatatlan védelmi szövetségét

– fogalmazott Joe Biden amerikai elnök Izraelbe érkezését követően. Az amerikai elnök helyi idő szerint szerda délután érkezett meg háromnapos izraeli látogatására, mielőtt pénteken Szaúd-Arábiába utazna tovább. Noha Joe Biden most jár tizedik alkalommal Izraelben, elnöki beiktatása óta csak most először.

Az elnöki vizitnek több mozgatórugója is van. Egyrészt a kapcsolatok továbbmélyítése Jeruzsálemmel, másrészt az izraeliek és a palesztinok, valamint az izraeliek és a szaúdiak közti viszony javítása. Amíg előbbit a Demokrata Párt bal szárnya „követeli” az elnöktől, addig utóbbi az olajárra lehet kedvező hatással. Az elnök várhatóan nyomást gyakorol Öböl menti szövetségeseire, hogy növeljék olajkitermelésüket az energiaárak csökkentése céljából.

Biden látogatásával új stratégiai és technológiai párbeszéd kezdődhet a két ország között azért, hogy előmozdítsa a felek együttműködését a világjárvány, a klímaváltozás és a mesterséges intelligencia fejlesztése területén. A megállapodással Washington korlátozza Izrael Kínával folytatott technológiai partnerségét is, ez pedig kiemelten fontos az Egyesült Államoknak,

hiszen az ukrajnai háború miatt már így is kevesebb figyelmet és erőforrást tud fordítani az ázsiai ellenfelével szembeni fellépésre.

Biden betekintést nyert Izrael high-tech védelmi rendszerébe, melynek egyik ékköve a Vaskupola. Az izraeliek bemutatóval is készültek, az amerikai elnök működés közben tekinthette meg a világ egyik legsikeresebb légvédelmi rendszerét, melyet az amerikai védelmi minisztériummal közösen fejlesztettek ki a közel-keleti országban. Ennek érdekessége, hogy Jeruzsálem az orosz–ukrán háború kitörése előtt nem egyezett bele, hogy a rendszert átadják Ukrajnának. Sajtóinformációk szerint Biden látogatásának egyik célja az lehet, hogy az új, Vasgerenda névre keresztelt lézeres rakétavédelmi rendszer adásvételéről tárgyaljon izraeli kollégájával. Ennek beszerzéséről azonban még otthon is meg kell győznie a Pentagont.

Az izraeli látogatás egy másik megkerülhetetlen témája az iráni atomfenyegetés. Jeruzsálem szerint Teherán még sosem járt közelebb ahhoz, hogy saját atomfegyvere legyen. 

Éppen ezért Beni Ganc izraeli védelmi miniszter azt szeretné elérni, hogy Biden gyorsítsa fel a közel-keleti légvédelmi szövetség (MEAD) létrehozását, amely Izrael és arab partnerei légvédelmi rendszerét integrálná Iránnal szemben.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint az elnök ugyan még vizsgálja a lehetőségeket, de valószínűleg rábólint majd a megállapodásra.

Joe Biden és Jaír Lapid izraeli miniszterelnök csütörtök délelőtt tárgyalást folytatnak egymással, majd India és az Egyesült Arab Emírségek vezetőivel részt vesznek az I2U2 videókonferencián, ahol többek között az élelmezési válság és annak megoldása kerül terítékre. Az amerikai elnök látogatásának utolsó napján, pénteken Kelet-Jeruzsálembe utazik, ahol a várakozások szerint a palesztin egészségügy százmillió dolláros támogatását fogja bejelenteni, illetve megbeszélést folytat Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a májusban, egy izraeli rajtaütés közben meggyilkolt palesztin újságírónő ügyéről.

Bident egyébként hosszú múlt fűzi Izraelhez. A politikus Golda Meir miniszterelnök hivatali ideje (1969–1974) óta az összes izraeli kormányfővel találkozott, és együtt dolgozott velük. Mindig az izraeli érdekeknek megfelelően szavazott a szenátusban, és a két ország közötti kulcsfontosságú eseményeken is rendre feltűnt valamilyen szerepben. Ennek fényében nem véletlen, hogy Jaír Lapid tegnap nagyszerű cionistának és Izrael egyik legjobb barátjának nevezte a jelenlegi amerikai elnököt.

Borítókép: A hivatalos látogatásra Izraelbe érkezett Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik a Tel-Aviv melletti Lod Ben Gurion repülőterén 2022. július 13-án. Biden körutat tesz a Közel-Keleten, ennek első állomása Izrael (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.