Német miniszterek tárgyalnak Kijevben Ukrajna újjáépítéséről

A német belügyminiszter és a szociális ügyekért felelős miniszter hétfőn Kijevbe utazott.

MTI
2022. 07. 25. 14:04
null
Jahidne, 2022. július 25. Orosz rakétatámadásban megsérült épület romjait takarítják el önkéntesek, miközben egy lemezlovas zenével szórakoztatja õket az észak-ukrajnai Csernihivi területen fekvõ Jahidne faluban 2022. július 24-én. A néhány hónappal korábban orosz megszállás alá kerülõ faluban az egyik lebombázott épületben rendezett technobuli több mint kétszáz fiatalt hozott össze az újjáépítés egy új formájának kipróbálására. MTI/AP/Roman Hricina Fotó: Roman Hricina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német belügyminiszter és a szociális ügyekért felelős miniszter hétfőn Kijevbe utazott, hogy Ukrajna háború utáni újjáépítéséről és a háborús bűnök kivizsgálásáról tárgyaljon az ukrán kormány több tagjával. A német tárcavezetőknek ez az első látogatásuk Ukrajnába a háború február 24-i kitörése óta.

Nancy Faeser és Hubertus Heil Kijevben megbeszélést folytat Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszterrel, Szerhij Kruk polgári védelmi vezetővel, Julia Szviridenko miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel, Okszana Zsolnovics frissen kinevezett szociálopolitikai miniszterrel, valamint Vitalij Klicsko kijevi polgármesterrel. Ezenkívül ellátogatnak az ukrán főváros Irpin nevű külvárosába, ahol az Oroszország indította háború előtt ötvenezer ember lakott, de mára szinte teljesen elpusztult.

A megbeszélések középpontjában elsősorban az áll, hogy mikképpen javítható az ukrán rendőrkapitányságok, a tűzoltóállomások, a katasztrófavédelem és a mentőegységek működése és hatékonysága a háború sújtotta országban.

 Tárgyalnak a kiberbiztonság, a fegyvercsempészet, az aknamentesítés helyzetéről, valamint a háborús bűnök törvényszéki és igazságügyi feldolgozásának állapotáról is. Szóba kerül majd az ukrán menekültek jelenlegi státusa, jövőbeli kilátásaik Németországban, valamint lehetséges visszatérésük Ukrajnába. A német delegáció generátorokat és légi felderítést végző, pilóta nélküli robotrepülőgépeket (drónokat) tartalmazó segélyszállítmányokat is átad az ukrán félnek.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy az amerikai HIMARS rakétarendszer használatával az ukrán hadsereg ötven orosz lőszerraktárt semmisített meg. – Ez elvágja logisztikai vonalaikat, és megszünteti azon képességüket, hogy aktív harcot folytassanak, illetve nehéztüzérséggel lőjék az ukrán csapatokat – fejtette ki az ukrán védelmi tárca vezetője televíziós nyilatkozatában.

 

Borítókép: Orosz rakétatámadásban megsérült épület romjait takarítják el önkéntesek, miközben egy lemezlovas zenével szórakoztatja őket az észak-ukrajnai Csernihivi területen fekvő Jahidne faluban 2022. július 24-én (Fotó: MTI/AP/Roman Hricina)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.