Nigériai utcai árus halála miatt forrong Olaszország

Ezúttal egy olasz végzett egy bevándorlóval – azonnal rasszizmust kiáltottak.

Magyar Nemzet
2022. 07. 31. 10:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután korábban attól volt hangos a sajtó, hogy Olaszországban a bűncselekmények felét bevándorló hátterű személyek követik el, most azonnal siettek kettős mércét kiáltani, mikor egy olasz végzett egy nigériai migránssal. A gyilkosság még pénteken történt az Adriai-tenger partján fekvő népszerű üdülőfalu, Porto Civitanova sétálóutcájában, egyelőre tisztázatlan körülmények között.

Szemtanúk különbözőképpen írták le a történteket: egyesek szerint az fajult tettlegességig, hogy utcai árusként dolgozó áldozat, a 39 esztendős Alika Ogorchukwu meglehetősen erőszakosan próbálta rásózni portékáját a támadóra, illetve legalább egy kis aprót követelt. Mások szerint az verte ki a biztosítékot, hogy a nigériai férfi „bellának” vagyis gyönyörűnek nevezte az elkövető barátnőjét. 

Akárhogyan is, a találkozás verekedésbe torkollott, amiben a mozgássérült utcai árusnak nem sok babér termett. A történtekről videófelvétel is készült, amelyen az látszik, hogy a támadó gyorsan maga alá gyűri a nigériait, és a földön üti-veri. Hogy halálát ez okozta, esetleg rá nehezedő nyomástól fulladt meg, vagy más végzett vele, azt még vizsgálják a hatóságok. 

Valószínűleg nem kapott volna ekkora figyelmet az eset, ha a videó nem kerül fel a világhálóra. 

Így viszont a felvétel pillanatok alatt elterjedt a közösségi médiában, és sokan azonnal a film készítőjére, illetve a közelben álldogálókra rontottak, amiért nem avatkoztak be.

– Tragikus tény, hogy rengetegen voltak a közelben. Filmeztek, kiabáltak, hogy állj, de senki nem tett semmit, hogy szétválassza őket! – panaszolta az AP hírügynökségnek Daniel Amanza, a térség migránsokat támogató egyik szervezetének vezetője. A közösségi médiában pedig gyorsan rásütötték az elkövetőre, hogy bizonyára rasszista, de erre egyelőre semmilyen bizonyíték nem utal.

A gyanúsítottat, egy 32 éves olasz férfit nemsokára elfogták a rendőrök, és gyilkossággal, illetve rablással vádolják, miután magával vitte az áldozat telefonját.

Alika Ogorchukwuról annyi derült ki, hogy Nigériából származik, de már több mint tíz éve él Olaszországban feleségével és két gyermekével. A helyi média szerint korábban munkásként dolgozott, de elveszítette munkáját, miután egy autó elütötte biciklizés közben, és mozgássérült lett.

Mivel Olaszországban szeptemberben előrehozott választásokat tartanak, és presze a bevándorlás is kampánytéma, így a nagy botrányt kavaró gyilkosság után a politikusok sorra szólaltak fel. Nem késlekedett a két bevándorlásellenes párt sem: a Liga vezetője, Matteo Salvini, és az Olasz Testvérek vezére, a miniszterelnöki posztra is esélyes Giorgia Meloni egyaránt elítélték a történteket.

„Semmi nem indokolja az ilyen kegyetlenséget. Remélem az elkövető drágán meg fog fizetni ezért a förtelmes gyilkosságért! Imádkozunk az áldozatért”  – írta Giorgia Meloni.

 

Borítókép: A verekedést felvették a közelben állók, de be nem avatkoztak (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.