Tragikus helyzetbe került az európai olajszállítás

Az orosz bíróság harminc napra felfüggesztette a Caspian Pipeline Consortium munkáját, így a vállalat egy hónapig nem exportálhat olajat Európába. A bíróság közleménye szerint a vállalat a környezetvédelmi követelmények be nem tartása miatt részesült a szankcióban – írja a Reuters cikke alapján az Origó.

Forrás: Origo.hu2022. 07. 08. 13:14
null
Klaipéda, 2020. június 7. Az NS Captain navû, Libériában bejegyzett olajszállító tankhajó várakozik a litvániai Klaipéda kikötõjében 2020. június 6-án. A tankhajó nyersolajat szállít az egyesült államokbeli Beaumont városából Fehéroroszországba. Sajtójelentések szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök arra törekszik, hogy diverzifikálja országa energiaforrásait, miután Oroszország leállította fehéroroszországi olajszállításait. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kazah olajvállalat a Tengizchevroil közölte, hogy fellebbezést nyújtott be az orosz fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjének bíróságához, amelyben kérte, hogy függesszék fel az ítélet végrehajtását, hogy elkerüljék a leállást .

A Tengizchevroil, amelyben a Chevronnak ötvenszázalékos részesedése van, közölte, hogy pontosítást kért az orosz bíróságtól a következő lépések megtételére. Más források szerint szerda reggeltől zavartalan volt az olajszállítás a kazahsztáni mezőkről a fekete-tengeri csővezetéken.

Az olajszállítás bármely jelentősebb megszakítása további feszültséget okozna a globális olajpiacon, amely

az 1970-es évek arab olajembargója óta a világ legnagyobb energiaválságát idézné elő.

Szerdán az olajár több mint egy százalékkal emelkedett, így a hordónkénti ára már 104 dollár körül van. Oroszország már csökkentette a gázáramlást az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül, amely Németországot és más európai államokba szállít gázt, amellyel Európát nagyon nehéz helyzetbe hozta.

Eközben az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az orosz olajjal szemben, de kijelentette, hogy a Kazahsztánból Oroszországon keresztül tartó áramlásoknak megszakítás nélkül kell futniuk – teszi hozzá az Origó.

Az Európai Unió eközben kijelentette, hogy 2027-re le akar válni az orosz fosszilis tüzelőanyagokról. A vezetéken tavaly 54 millió tonnát, azaz napi 1,2 millió hordót exportált Kazahsztán nyersolajból, amelynek elmaradása érzékenyen érintené az európai olajellátást.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció. Az NS Captain navű, Libériában bejegyzett olajszállító tankhajó várakozik a litvániai Klaipéda kikötőjében 2020. június 6-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.