Újabb letartóztatás a meggyilkolt holland újságíró ügyében

Peter R. de Vriest tavaly nyáron ölték meg, halála előtt egy bűnszervezettel kapcsolatos büntetőeljárásban vett részt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 04. 14:52
Peter R. de Vries
2021-07-21 15:56:41 AMSTERDAM - Audience leaves Royal Theater Carre during the public farewell of Peter R. de Vries. The crime reporter died at the age of 64 after being shot in the center of Amsterdam. ANP SEM VAN DER WAL (Photo by Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland rendőrség hétfőn letartóztatott egy 26 éves férfit, akit Peter R. de Vries ismert bűnügyi újságíró meggyilkolásának megszervezésével gyanúsítanak – írta az NlTimes hírportál hétfőn. Az ANP holland hírügynökség értesülése szerint a Krystian M.-ként említett lengyel férfi már börtönben van egy 2021 októberében elkövetett gyilkosság miatt.

De Vriest tavaly július hatodikán lőtték meg Amszterdamban, sebesülésébe tíz nappal később belehalt. Halála előtt a Ridouan Taghi marokkói–holland drogbáró vezette bűnszervezettel kapcsolatos nagyszabású büntetőeljárásban vett részt a koronatanú tanácsadójaként.

Brechtje van de Moosdijk, a holland főügyészség szóvivője azt mondta, Krystian M.-et azzal gyanúsítják, hogy tőle származnak az újságíró feltételezett gyilkosainak adott utasítások. Az ügyészség korábban már életfogytiglani büntetést kért két, az ügyben érintett emberre: a Delano G. holland, valamint Kamil E. lengyel állampolgárok elleni ítéletet várhatóan július 14-én hirdetik ki. Az NlTimes arról értesült, hogy Krystian M. egyértelműen bizonyított kapcsolatban állt Taghival, aki a vád szerint a gyilkosságot kitervelte. Taghit jelenleg Hollandia egyik legjobban őrzött börtönében tartják fogva, és az ország történelmének egyik legnagyobb büntetőpere folyik ellene, továbbá 16 bűntársa ellen.

Borítókép: Peter R. de Vries elhunyt holland újságíró portréja a Carré Királyi Színház falán (Fotó: AFP/ANP/Sem van der Wal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.