1,78 milliárd forintot érő drogszállítmányt foglaltak le a mexikói határ közelében

Közúti ellenőrzés során találták meg a fentanilszállítmányt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 27. 17:31
null
US-CUSTOM-BORDER-IMMIGRATION Fotó: PAUL RATJE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok határőrsége 4,3 millió dollár (1,78 milliárd forint) piaci értékű kábítószer-tablettát foglalt le a mexikói határ közelében.

A vám- és határvédelem járőrei még szerdán, egy közúti ellenőrzés során bukkantak a 340 csomag, mintegy 85 kilogramm súlyú fentanilszállítmányra Arizonában, Tucson körzetében. A járőröknek az autóban szállított vászoncsomagok, valamint az autót vezető nő ideges viselkedése tűnt fel.  

Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság tájékoztatása szerint a lefoglalt fentanillal több mint 42 millió ember halálát lehetne okozni.

Az autó vezetőjét átadták a helyi rendőrségnek, a nő kábítószer-bűncselekmény gyanújával áll bíróság elé.

Szintén szerdán Nogales határátkelőnél mankókba rejtve találtak 14 ezer fentaniltablettát a határőrök. A drogot a mankók fémcsövébe rejtették el. A csempész gyalog próbálta átlépni a határt Mexikó felől.

Egy nappal korábban Texasban foglaltak le közúti ellenőrzéskor mintegy 390 ezer dollár (160 millió forint) értékű fentaniltablettát. A kábítószercsempészek rendszerint Mexikó felől próbálják bejuttatni árujukat az Egyesült Államok területére.

Az Egyesült Államokban az eredetileg fájdalomcsillapítóként használt fentanil évek óta terjed a kábítószer-élvezők körében, a heroinnál sokkal veszélyesebb és olcsóbb. A szintetikus kábítószerek okozta halálesetek száma a 2015-ös hatezerről 2021-re 65 ezerre növekedett, a vezető halálok a fentanilhasználat.

 

Borítókép: Az egyesült államokbeli határőrség ügynökei ellenőrzik egy terepjáró csomagterét a Texas állambeli Marfa közelében 2020. január 29-én (Fotó: Paul Ratje/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.