A 444 Soros bukott ügyészeit mentegeti

Elintézték, hogy egyes bűncselekményeket jóval enyhébben büntessenek.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 08. 23. 13:18
null
SWITZERLAND-DAVOS-POLITICS-ECONOMY-DIPLOMACY Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 444.hu augusztus 18-án ezzel a címmel hozott le egy cikket: Soros és a progresszív ügyészek. A Sárosi Péter által jegyzett írás ezzel a felütéssel indul: „Az amerikai bűnözési hullám mögött nem Soros György áll, hanem rendszerszintű problémák, köztük a fegyvereladások növekedése.” Természetesen senki nem állította azt, hogy minden egyes rablás, gyilkosság, vagy egyéb bűncselekmény mögött ott Soros György állt. Az ő tevékenysége azonban nagyban hozzájárult az elmúlt években a bűnözés drasztikus emelkedéséhez – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

A spekuláns már közel egy évtized óta támogatja a Black Lives Matter (BLM) mozgalmat, akik 2020-ban elsősorban az Egyesült Államokban, de sok helyütt Nyugat-Európában is gyújtogatásra, fosztogatásra és rendbontásra szólították fel szimpatizánsaikat. Már önmagában ez is nagyban hozzájárult az erőszakhullám erősödéséhez. Ennek tetejébe jöttek még a progresszív, Soros által támogatott ügyészek, akik szintén a „büntetőjogi reformokért” küzdenek.

Emberéleteket követelő „reformok”

Mik is ezek a reformok? Például egyes bűncselekmények dekriminalizálása, büntetési tételek csökkentése, vagy éppen veszélyes bűnözők szabadlábra helyezése viszonylag alacsony óvadékért cserébe. Ezen reformok hosszú távú következményei katasztrofálisak, de már rövid távon is rohamosan rontották a közbiztonságot. A tőzsdespekuláns hatalmas vagyona révén hozzávetőlegesen 75 ügyészt segített a választásokon. Ahol nyert a jelöltje, ott drasztikusan csökkent a kiszabott börtönbüntetések száma, a bűnözés pedig ezzel egyenesen arányosan megugrott.

 

Soros ügyészei ugyanis rendre olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek segítségével csak enyhe büntetéseket ítélnek meg bizonyos bűncselekmények után: a lopás, a rablás, a kábítószer birtoklása vagy árusítása és a prostitúció esetében is jelentős enyhítésekről döntöttek – emlékeztet a Tűzfalcsoport.

 

A cikk jegyzője azzal érvel, hogy a mostani ugrás az erőszakos bűncselekmények számában valóban nagy, de még így is elmarad az 1990-es évek csúcspontjától. Mintha ez vigasztalást jelentene bárkinek is, aki elvesztette egy hozzátartozóját vagy barátját a túl engedékeny ügyészeknek köszönhetően.

Philadelphiában a gyilkosságok száma több mint kétszeresére nőtt azóta, hogy a Soros által támogatott Larry Krasnert 2017-ben megválasztották ügyésznek, az illinois-i Cook megyében pedig 2021-ben több mint ezer gyilkosságot jegyeztek fel – 1994 óta a legtöbbet. Waukesha városban 2021 novemberében egy bűnöző a rendőrök elől menekülve belehajtott egy békés felvonulásba, ennek következtében hatan meghaltak, és több mint hatvan ember súlyosan megsérült. A gázolót épp akkor engedték ki a Milwaukee megyei börtönből – mindössze 1000 dolláros óvadék ellenében – annak ellenére, hogy korábban erőszakos bűncselekményeket követett el.

A 444.hu kiáll a gazda mellett

A 444.hu újságírója szerint persze Soros egyáltalán nem hibás, holott még ő is beismeri írásában, hogy a milliárdos spekuláns jelentős összegekkel támogatja a progresszív ügyészeket: „Soros az utóbbi évben valóban jelentős összeget (3 millió dollár) fektetett be a büntető-igazságszolgáltatás reformját támogató kezdeményezésekbe, de ezek a reformok egyáltalán nem okai a bűnözési hullámnak.” 

Azt azonban a szerző elfelejti megemlíteni, hogy az elmúlt években körülbelül 30 millió dollárt költött Soros a büntetőjogi reformok támogatására, és abban sincs igaza, hogy ez nem volt hatással a közbiztonság romlására.

 

Máskülönben miért lenne egyértelmű összefüggés a progresszív ügyészek győzelme és az illetékességükbe tartozó városokban a bűnözés növekedése között? – teszi fel a költői kérdést a Tűzfalcsoport.

 

„Azok a progresszív reformok, amelyeket Soros is támogat, arra irányulnak, hogy ne kozmetikázzunk, tünetileg kezeljünk: hanem a gyökereknél próbáljunk tartós változást elérni” – magyarázza Soros bizonyítványát a cikk. Szerinte a probléma inkább az, hogy az elkövetők nem kapnak időben segítséget függőségükre, mentális problémájukra, vagy hogy nem kapnak szociális támogatást és lakhatást. A szegénység vagy a rossz egészségügyi állapot azonban nem jelenthet magyarázatot és felmentést arra, ha valaki bűncselekményt követ el. Pláne akkor nem, ha tette erőszakos, sőt, ha emberéletet is követel.

Végezetül így mentegeti Sorost a 444.hu újságírója:

„Nem Soros tehet az erőszakos bűnözés növekedéséért az Egyesült Államokban: ő éppen olyan, évtizedek óta súlyosbodó társadalmi problémákra adott válaszokat támogat, amelyeket a társadalomkutatók már régóta sürgetnek. Az ellene irányuló nemtelen támadások pedig szépségtapaszok csupán, amelyekkel próbálják takargatni a bűnözés mögött álló valódi mozgatórugókat, és valódi megoldásokat.”

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Soros György (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.