időjárás 19°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

A török elnök nem zárja ki a diplomáciai párbeszéd lehetőségét Szíriával

MTI
2022.08.19. 14:22 2022.08.19. 14:49
A török elnök nem zárja ki a diplomáciai párbeszéd lehetőségét Szíriával

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken kijelentette: sosem zárja ki a párbeszéd és a diplomácia lehetőségét a Törökországgal szomszédos Szíriával, ahol Ankara az elmúlt években számos, az országba behatoló katonai akciót hajtott már végre.

 

Nincs területi igényünk Szíriában, (…) Damaszkusznak ezzel tisztában kell lennie 

 

– mondta a török elnök újságíróknak Ukrajnából hazafelé tartva, a repülőn. 

 Amikor a Damaszkusszal folytatandó lehetséges tárgyalásokról kérdezték, Erdogan hangsúlyozta, hogy az államok közötti diplomáciát sosem lehet teljesen megszakítani. – Szíriával további lépések megtételére van szükség – húzta alá.

Törökország a szíriai háborúban az ellenzéki oldalt támogatja, és Damaszkusz azzal vádolja Ankarát, hogy terrorista csoportokat segít Szíriában.

2016 és 2019 között a török hadsereg és szíriai szövetségesei három katonai akció keretében több száz kilométernyi széles területet foglaltak el, és mintegy 30 kilométerre behatoltak az országba, miközben olyan kurd milíciákat támadnak, amelyeket Ankara terrorista szervezeteknek tart. Erdogan májusban már ígéretet tett egy újabb észak-szíriai katonai művelet végrehajtására a kurd csapatok ellen. Törökország saját bevallása szerint egy 30 kilométeres „biztonsági folyosót” kíván létrehozni a török–szír határ mentén.

A szíriai emberi jogi megfigyelőcsoport (OSDH) keddi jelentése szerint 17 szíriai vesztette életét török légitámadásokban a szíriai rezsim által uralt, de a török határ közelében fekvő területen a török hadsereg és a kurd csapatok közötti éjszakai összecsapások során. Erdogan azt is hangsúlyozta: „meg kell erősíteni a Moszkvával folytatott egyeztetést az észak-szíriai terrorizmus elleni küzdelem kapcsán.”

 

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.