időjárás 16°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Antony Blinken: Kína az erő felé mozdul el a békés megoldásoktól

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.06. 12:43

– Kína a problémák békés megoldása helyett a kényszer és az erő alkalmazása felé mozdul el Tajvan körüli tevékenységével – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter manilai sajtótájékoztatóján szombaton. Blinken kifogásolta Kína megtorló akcióit, és jelezte: Washington azon dolgozik, hogy biztosítsa a kommunikációs csatornák fenntartást a félreértések elkerülése érdekében. Peking pénteken bejelentette, hogy több területen felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal, és leállítja a párbeszédet magas rangú katonai parancsnokok között Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt. A pekingi külügyminisztérium jelezte:

felfüggesztik a klímaváltozással kapcsolatos egyeztetéseket, és szüneteltetik a határokon átnyúló bűnözés és az illegális bevándorlók kitoloncolása, illetve a kábítószer-ellenes küzdelem terén folytatott együttműködést is.

Blinken aláhúzta: a globális ügyekben zajló együttműködést nem árnyékolhatja be a jelenlegi konfliktus. Hozzátette: a nemzetközi közösség jogosan várja, hogy a két ország folytassa az együttműködést a mindenki életét és megélhetését érintő kérdésekben. A klímaváltozással kapcsolatos együttműködés felfüggesztésével Peking nem az Egyesült Államokat, hanem a világot bünteti – fűzte hozzá. Az amerikai külügyminiszter egyúttal hangsúlyozta: szeretné elmélyíteni Washington és Manila együttműködését.

Szövetségünk erős, és úgy hiszem, még erősebbé válhat

– szögezte le a tárcavezető, miután találkozott Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnökkel.

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek 1951-ben kölcsönös védelmi szerződést kötött egymással a kívülről érkező támadásokkal szemben. Marcos rámutatott: a legújabb regionális és globális konfliktusok fényében felértékelődött Manila és Washington viszonya. A június végén beiktatott államfő megjegyezte: reméli, hogy a két ország kapcsolatai tovább fejlődnek.

Elemzők szerint a Fülöp-szigetek az Egyesült Államok és Kína geopolitikai versengésének célkeresztjében áll, így Marcosnak egyensúlyoznia kell a két nagyhatalom között. Az amerikai–filippínó kapcsolatokat jelentősen megtépázták Rodrigo Duterte előző államfő kirohanásai Washington ellen.

Blinken később Enrique Manalo külügyminiszterrel is tárgyalt. Manalo „fontos szövetségesnek, partnernek és barátnak” nevezte Washingtont. A tárcavezető a feszültség csökkentése és a béke megőrzése mellett foglalt állást.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.