Elemér 2024. február 28.
logo

Belső lázadással kell szembenéznie Volodimir Zelenszkijnek?

Tóth Loretta
2022.08.05. 18:25 2022.08.05. 20:51
Belső lázadással kell szembenéznie Volodimir Zelenszkijnek?

Mióta Oroszország február 24-én háborút indított Ukrajnával szemben, nem hivatalos megállapodás született a heves versengésükről hírhedt ukrán politikusok között: félretették a régi nézeteltéréseket, és egységes frontot alakítva léptek fel Moszkvával szemben. „Ez egy figyelemre méltó változás egy politikai belharcoktól, korrupciótól és az orosz befolyástól sújtott kelet-európai országban […], a háború kezdete óta azonban dollármilliárdnyi nemzetközi segély özönlik Ukrajnába, a sok pénz pedig éppen elegendő indok ahhoz, hogy a a központi kormányzat és a helyi vezetők közötti, a fegyveres konfliktus előtt is meglévő repedések és feszültségek ismét a felszínre törjenek” – írta a The Washington Post ukrajnai tudósítója. Az amerikai liberális lap szerzője szerint azonban 

egyértelmű súrlódások vannak a nemzetközi mainstream média által háborús hősként piedesztálra emelt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az elpusztított városaikat megvédeni vagy újjáépíteni próbáló ukrán polgármesterek között, ezek a konfliktusok pedig jól rávilágítanak a kelet-európai ország belső kihívásaira. 

A The Washington Postnak nyilatkozó polgármesterek és elemzők szerint azonban úgy tűnik, Zelenszkij kormánya megpróbálja „félretolni” a polgármestereket, mégpedig azért, hogy Kijev fenntarthassa a segélyek feletti ellenőrzést, illetve meggyengítse az esetleges jövőbeli politikai riválisokat. Több polgármester arról nyilatkozott, hogy egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a háború közepette Zelenszkij kormánya visszalép a hatalom decentralizálására vonatkozó ígéreteitől és terveitől, és úgy tűnik, az sem fog megvalósulni a közeljövőben, hogy a regionális és a helyi önkormányzatok nagyobb felhatalmazásával búcsút int Ukrajna a szovjet korszak egy máig érvényben lévő lenyomatának.

A háború alatt Ukrajnában autokratikus tendenciák kezdenek kialakulni

 – mondta az amerikai lapnak Borisz Filatov, a délkelet-ukrajnai Dnyipro befolyásos polgármestere, amely város a fegyverek és a segélyek kulcsfontosságú csatornája lett az ország keleti frontján. A polgármester a kormányra utalva hozzáfűzte: „Megpróbálják uralni a politikai mezőnyt… mi azonban nem vagyunk ellenfelek.”

Filatov hangsúlyozta, hogy a polgármesterek állnak a városok védelmének élvonalában, éppen ezért jobban rá szeretnének látni a közösségeik újjáépítésére. A polgármester ezért bírálta Zelenszkij kormányát, hozzátéve ugyanakkor azt is: a belső megosztottságtól függetlenül Oroszország a legnagyobb ellenség, és a Nyugatnak továbbra is támogatnia kell Ukrajna szuverenitásának védelmét.

Filatov egyébként korábban már került összetűzésbe Zelenszkijjel: 

az ukrán elnök kormánya ugyanis a közelmúltban állítólag azzal fenyegetőzött, hogy megvonja egy Filatovhoz közel álló oligarchától az ukrán állampolgárságot, mert kettős állampolgársága van, amit Ukrajna betilt.

Egy másik, szintén kettős állampolgárságú oligarcha azt mondta, hogy a múlt hónapban megtiltották, hogy egy utazás után visszatérjen az országba.

„Veszélyes lejtő” – kommentálta a történteket a The Washington Postnak Orysia Lutsevych, a londoni székhelyű Chatham House nevű agytröszt Oroszország és Eurázsia programjának kutatója. Mint fogalmazott, „ahhoz, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút, abból az elgondolásból kell kiindulni, hogy a polgármesterek nem versenytársak, hanem a csapat részének tekintendők… ahol a háború idején központi parancsnokság van, ugyanakkor a helyiek úgy kezelhetik a problémákat, ahogy jónak látják.”

Forrás: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. május 1-jén közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről, amint a Nancy Pelosi amerikai házelnökkel kezdődő találkozóra érkezik Kijevbe (Forrás: MTI/AP/Ukrainian Presidential Press Office/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.