Bevándorló sorozatgyilkost tartóztattak le Új-Mexikóban

A gyanú szerint Muhammad Syed személyes okok miatt ölt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 10. 12:26
Protesters Rally In New York City Against The Police Killing Of A Minneapolis Minnesota Man George Floyd
Minneapolis Police Death New York Fotó: Europress/AFP/JOHN LAMPARSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afganisztánból származó muszlim bevándorlót tartóztattak le muszlimok ellen elkövetett sorozatgyilkosság gyanúja miatt az egyesült államokbeli Új-Mexikó legnagyobb városában – jelentette a helyi rendőrség kedden.

Jóllehet a helyi iszlám közösség tagjai először muszlimellenes érzületekre gyanakodtak, ezért Albuquerque-ben megerősítették a környékbeli mecsetek védelmét. A keddi bejelentés szerint letartóztatták az 51 éves Muhammad Syedet, a város iszlám bevándorló közösségének tagját, aki a gyanú szerint személyes ellentétek miatt gyilkolt. Mind a négy áldozat pakisztáni vagy afgán származású volt. Az első férfit novemberben, a másik hármat pedig az elmúlt két hétben ölték meg.
A nyomozók még vizsgálják a négy ember megölésének pontos indítékait – közölte Kyle Hartsock, az albuquerque-i rendőrség helyettes vezetője egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a bűncselekményben szerepet játszhatott a gyanúsított szektás indulata a szintén muszlim áldozataival szemben.

Syed az elmúlt három-négy évben az Egyesült Államokban már volt büntetve, többek között családon belüli erőszak miatt. A rendőrséget a lakosságtól kapott nagy számú bejelentés segítette egy autó megtalálásában, melyet vélhetően legalább egy gyilkosságnál használtak, és végül rátaláltak a férfira, akit első számú gyanúsítottnak neveztek mind a négy emberölésben.

Syedet hivatalosan két gyilkossággal vádolták meg: a 41 éves Aftab Hussein július 26-i és a 27 éves Afzaal Hussain augusztus elsejei megölésével – közölte Harold Medina, a helyi rendőrség vezetője.
Az utolsó áldozatot, Nayeem Hussaint – 25 éves teherautó-vezető, aki július 8-án lett amerikai állampolgár – pénteken ölték meg, miután részt vett a két pakisztáni származású, júliusban és augusztusban meggyilkolt muszlim temetésén. A három utóbbi áldozat Albuquerque legnagyobb mecsetét, az Új-mexikói Iszlám Központot látogatta. Mindhármukat a város délkeleti részén, a Central Avenue közelében lőtték agyon. Az első ismert áldozatot, az Afganisztánban született, 62 éves Mohammad Ahmadit november 7-én ölték meg, amikor a város délkeleti részén található, testvérével közösen működtetett élelmiszerbolt és kávézó előtt cigarettázott.

Az 565 ezer lakosú Albuquerque-ben akár ötezerre is tehető a muszlimok száma. A lesből elkövetett gyilkosságok rettegésben tartják a város iszlám közösségét, a családok otthonaikba zárkóztak, az Új-mexikói Egyetem több pakisztáni diákja félelmében elhagyta a várost.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP/John Lamparski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.