időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Rémisztő politikusi mélyrepülés Európában

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.08.01. 13:35 2022.08.01. 14:28
Rémisztő politikusi mélyrepülés Európában

Élesen bírálta az európai politikai elitet Vladimir Ionas román szociológus. Az ismert politikai elemző szerint a háború és a gazdasági válságok megmutatták a kontinens vezető politikusainak képességeit. – Európában nem volt a jelenleginél gyengébb politikai osztály. A gondok nagyobbik része a brüsszeli technokratáktól ered. Olaszországban két radikális párt fogja megnyerni a választásokat, Bulgáriában nehéz lesz egyértelmű többséget kialakítani, Franciaországban Macronnak már nincs parlamenti hatalma. Németországban a Szociáldemokrata Párt a harmadik helyen áll a felmérések szerint.

Megrémít, hogy a politikusoknak mennyire nincsenek megoldásaik. Európának sok problémája lesz

 – mondta a Mediafax hírügynökségnek Vladimir Ionas.

Hasonlóan lesújtó véleményt fogalmazott meg Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője is az erdélyi Krónikának. A román politikusok csatlakozását az Orbán Viktor külföldi politikai ellenfelei által alkalmazott diskurzushoz azzal magyarázta, hogy alkalmatlanok bármilyen önálló gondolkodásra a saját országukról, a közeli és távolabbi szomszédságról. Mint mondta, ez nem csak romániai jelenség. – A „nyugati világban” a több mint félévszázados jólét és viszonylagos nyugalom a politikai döntéshozatali szinteken háttérbe szorította, vagy legjobb esetben is esetlegessé tette, kivételt erősítő szabállyá változtatta a kreatív lépésekre alkalmas valódi politikusok megjelenését. Helyüket az észak-amerikai és nyugat-európai oligarchák által fenntartott média segítségével pórázon tartott „mandarinok” (úgynevezett „USAkraták” és „eurokraták”) és „párhuzamos állam” irányította, döntéseiket Twitter-üzenetek alapján és szintjén meghozó tisztviselők vették át – fogalmazott Pászkán Zsolt. Szerinte az Egyesült Államokban riasztó méreteket öltő,

az óceánon átjutva az európai társadalmakba már nem beszivárgó, hanem egyenesen beözönlő neobolsevizmus azzal a veszéllyel fenyeget, hogy Közép- és Kelet-Európában visszacsinálja, idézőjelbe helyezi a rendszerváltást.

 

Borítókép: Emmanuel Macron államfő és Élisabeth Borne miniszterelnök érkezik az új összetételű francia kabinet alakuló ülésére a párizsi államfői rezidenciára, az Elysée-palotába 2022. július 4-én (Fotó: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.