időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Észak-Korea tiltakozott Pelosi határ menti látogatása ellen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.06. 11:42 2022.08.06. 11:49
Észak-Korea tiltakozott Pelosi határ menti látogatása ellen

Észak-Korea tiltakozott Nancy Pelosi amerikai házelnöknek a két Korea határán tett látogatása ellen szombaton, „a nemzetközi béke és biztonság legnagyobb romba döntőjének” nevezve a tisztségviselőt. Pelosi, aki ázsiai körútján Dél-Koreát is felkereste, ellátogatott a két Korea határán fekvő demilitarizált övezetbe. Donald Trump egykori amerikai elnök után ő volt a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki ott járt. Pelosi Kim Dzsin Pjo dél-koreai házelnökkel tárgyalt a látogatás előtt. A két tisztségviselő határozott és kiterjedt elrettentést követelt Észak-Koreával szemben. Dzso Jong Szam észak-koreai külügyi illetékes rámutatott: az amerikai házelnök vizitje leleplezi a washingtoni kormány ellenséges szándékát Észak-Koreával szemben.

Az Egyesült Államok csak olajat önt a tűzre

– tette hozzá közleményében.

A tisztségviselő a nemzetközi béke és biztonság pusztítójának nevezte Pelosit tajvani látogatása miatt, amely felbőszítette Pekinget. Kína válaszul többnapos hadgyakorlatba kezdett az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró sziget körül, amelyre saját területeként tekint. Dzso figyelmeztetett, hogy „az Egyesült Államok drágán meg fog fizetni minden bajért”, amelyet Pelosi jártában-keltében okozott.

Borítókép: Joe Biden amerikai (balra) és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök gúnymaszkjával tiltakoznak tüntetők az Ulcsi Freedom Shield néven tervezett közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat ellen a szöuli elnöki hivatalnál 2022. augusztus 4-én, Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök dél-koreai látogatása idején (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.