Felelőtlennek nevezte Peking az amerikai házelnök tajvani látogatását

– Kína minden diplomáciai eszközzel igyekszik megakadályozni a válságot, de nem fogja tűrni, hogy alapvető érdekei sérüljenek – szögezte le a kínai külügyminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 04. 10:58
PELOSI, Nancy; CAJ Jing-ven
Tajpej, 2022. augusztus 3. A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Caj Jing-ven tajvani elnök (j) és Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök kézfogás helyett a könyökét koccantja össze a tajpeji elnöki palotában tartott sajtóértekezleten 2022. augusztus 3-án. Az utóbbi 25 évben Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki felkereste Tajvant. A látogatás miatt kiélezõdött a feszültség a Tajvant magáénak tudó Kína és az Egyesült Államok között. MTI/EPA/Tajvani elnöki hivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelőtlennek és észszerűtlennek nevezte csütörtökön a kínai külügyminiszter Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatását. A CCTV kínai állami műsorszolgáltató közlése szerint Vang Ji Phnompenben, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek találkozóján elmondott beszédében leszögezte: 

Kína minden diplomáciai eszközzel igyekszik megakadályozni a válságot, de nem fogja tűrni, hogy alapvető érdekei sérüljenek.

A lépések, amelyeket Peking tesz, szükségesek, átgondoltak és a nemzetbiztonság, valamint Kína szuverenitásának megvédésére irányulnak, és nem sértik a nemzetközi jogot – fogalmazott Vang.

Mindeközben csütörtökön a kínai néphadsereg újabb hadgyakorlatba kezdett Tajvan környékén, a kínai állami televízió szerint a helyi idő szerint vasárnap délben befejeződő műveletben a haditengerészet és a légierő is részt vesz, és éleslövészetet is tartanak.

A bejelentésre reagálva a Tajvanon kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) azt vetette Peking szemére, hogy az „illegális” hadgyakorlatokkal feszültséget szít a térségben. A tajvani védelmi minisztérium a hadgyakorlat indításakor bejelentette:

szoros figyelemmel követi az eseményt, nem sokkal később pedig a tárca arról tájékoztatott, hogy a kínai erők Tungfeng típusú ballisztikus rakétákat lőttek ki a sziget északkeleti és délnyugati térsége felé.

A tárca szóvivője újságíróknak azt mondta, a tajvani hadsereg válaszul „aktiválta a megfelelő védelmi rendszert”, egyúttal hozzátette: a minisztérium álláspontja az, hogy a kínai művelet felelőtlen, és veszélybe sodorja a térséget.

A kínai hadsereg Pelosi Tajvanra érkezése napján, kedden már hadgyakorlatot kezdett a zónában. Peking hevesen tiltakozott a látogatás ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet.

Jóllehet az Egyesült Államok hivatalosan nem ismeri el Tajvant, Washington a sziget legnagyobb fegyverszállítója. Maga a házelnök Caj Jing-ven tajvani elnökkel közös, szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy bár kormánya a status quo híve, „az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant”, egyúttal méltatta a sziget demokratikus berendezkedését.

Pelosi szerdán Dél-Koreába utazott tovább.

Borítókép: A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Caj Jing-ven tajvani elnök (jobbra) és Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök kézfogás helyett a könyökét koccantja össze a tajpeji elnöki palotában tartott sajtóértekezleten 2022. augusztus 3-án. Az utóbbi 25 évben Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki felkereste Tajvant. A látogatás miatt kiéleződött a feszültség a Tajvant magáénak tudó Kína és az Egyesült Államok között. (Forrás: MTI/EPA/Tajvani elnöki hivatal)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.