időjárás 12°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Halálosan megfenyegették J. K. Rowling brit írónőt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.14. 17:20 2022.08.14. 18:21
Halálosan megfenyegették J. K. Rowling brit írónőt

Megfenyegették J. K. Rowling brit írónőt, a Harry Potter-regények szerzőjét, miután a Twitteren elítélte a Salman Rushdie író elleni támadást – közölte vasárnap a brit rendőrség, hozzátéve, hogy vizsgálja az ügyet.

A versei miatt Iránban halálos fatvával sújtott Salman Rushdie brit–amerikai írót egy New York-i pódiumbeszélgetésen pénteken támadta meg késsel egy férfi. A 75 éves írót súlyos sérülésekkel szállították kórházba, megműtötték és lélegeztetőgépre kapcsolták, amelyről azóta már le lehetett kapcsolni, mert állapota lehetővé tette. Támadóját, egy libanoni származású, de amerikai születésű, New Jersey-ben élő 24 éves férfit, bizonyos Hadi Matart elfogták, és gyilkossági kísérletért, illetve súlyos testi sértésért vádat emeltek ellene. A hatóságok Matar közösségi posztolásainak átvizsgálása alapján arra jutottak, hogy szimpatizál a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával.

A Rushdie elleni támadást számosan elítélték a világon, köztük J. K. Rowling brit írónő is a Twitteren. Ő azt írta: sokkolta a tragédia, de reméli, Rushdie felépül. 

Erre válaszul kapott egy olyan reakciót Pakisztánból, amelyben azt írták: „Ne aggódj, te leszel a következő!”

Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah olyan vallási határozatot adott ki, amelyben a megölésére szólította fel a muszlimokat az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Iránban hivatalosan nem reagáltak a Rushdie elleni merényletre, de az állami befolyás alatt álló, konzervatív lapok megdicsérték a támadót. Az eset még vasárnap is téma volt az iráni lapokban, a Dzsavan című ultrakonzervatív napilap azt írta: 

a merénylet az Egyesült Államok összeesküvése az iszlám világ ellen, valószínűleg ennek révén akar iszlamofóbiát kelteni a világban. 

A Kajhan című napilap szerint a merénylet sikere az amerikai hírszerzés gyengeségét jelzi, azt, hogy még szigorú biztonsági intézkedésekkel sem tudnak megakadályozni egy ilyen esetet. Ezek után a más bűnözők elleni bosszú sem lesz nehéz amerikai földön – írta a lap, hozzátéve, hogy Donald Trump volt amerikai elnök és Mike Pompeo volt külügyminiszter is fenyegetve érezheti magát, hiszen – az újság szerint – ők ketten Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolásának fő tettesei.

Az iráni Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős alakulatának parancsnoka egy célzott amerikai légi csapásban halt meg Irakban 2020-ban. A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a Rushdie elleni merénylet erősen megosztja az iráni társadalmat, a közösségi médiában sokan elítélik, de sokan örülnek is neki.

Borítókép: J. K. Rowling brit írónő, a Harry Potter-regények szerzője (Fotó: Tolga Akmen)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.