Ismét kínai hadihajók lépték át a középvonalat a Tajvani-szorosban

Tajvan nem az Egyesült Államok, hanem Kína területe – szögezte le Vang Ji kínai külügyminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 07. 18:10
null
Sanghaj, 2022. június 17. A Hszinhua kínai hírügynökség felvételén színfáklyákat lőnek fel a dokk peremén a Fucsien elnevezésű repülőgép-hordozó avatási ünnnepségén Sanghajban 2022. június 17-én. A 80 ezer tonnát meghaladó vízkiszorítású hajóval egyelőre navigációs és kikötéses teszteket hajtanak végre. A Fucsien az első kínai anyahajó, amely felfelé ívelő kifutópálya helyett sík fedélzetről, elektromágneses katapult-rendszerrel indítja a repülőgépeket. A Fucsiennel háromra bővült a kínai haditengerészet repülőgép-hordozóinak száma. MTI/AP/Hszinhua/Li Kang Fotó: Li Kang
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai hadihajók hadgyakorlatuk során ismételten megsértették a Tajvani-szorosban a nem hivatalos ütközőövezet határát vasárnap. A középvonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt. Bár Peking hivatalosan sohasem ismerte el, az elmúlt évtizedekben de facto határként szolgált Kína és Tajvan között. A Reuters globális hírügynökség az ügyre rálátással bíró forrásra hivatkozva jelentette, hogy mintegy tíz tajvani és tíz kínai hadihajó közelítette meg egymást. Egy megfigyelő tengeren zajló macska-egér játéknak nevezte a történéseket.

Az egyik fél igyekszik átkelni, míg a másik fél elállja az útját

– mondta.

Tajvan közölte, hogy készültségbe helyezte a szárazföldi telepítésű, hajók elhárítására szolgáló rakétáit, Patriot légvédelmi rakétarendszereit és korszerű légiharc-rakétákkal felfegyverzett F–16-os harci repülőgépeit. A tajvani védelmi tárca szerint a nap folyamán 66 kínai harci repülőgép és 14 hadihajó folytatott tevékenységet a Tajvani-szorosban. Vang Ji kínai külügyminiszter vasárnap Bangladesben tett látogatása során kijelentette, hogy Tajvan nem az Egyesült Államok, hanem Kína területe. Közölte azt is, hogy míg Washington okoskodik Tajvan ügyében, addig Peking lépései igazságosak, arányosak és törvényesek, valamint az ország szuverenitásának és területi épségének megóvását szolgálják.

Vang Ji hangsúlyozta: nem hagyja az Egyesült Államoknak, hogy a Kína fennhatósága alá tartozó Tajvant irányítsa, és véget fog vetni a sziget vezetésének Washington támogatásával elérendő, függetlenségről dédelgetett fantáziáinak.

Kína Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatását követően hadgyakorlatokba kezdett, amelyek a Hszinhua állami hírügynökség szerint vasárnap délig tartanak, bár Peking eddig nem jelentette be hivatalosan ezek végét. Az önálló kormányzattal rendelkező sziget körül hat helyszínen zajló manőverek keretében éleslőszert is használtak, valamint rakétákat lőttek át Tajvan fölött. A tajvani védelmi minisztérium szombaton azzal vádolta meg Kínát, hogy támadást szimulál egy kiemelkedően fontos tajvani célpont ellen.

Szu Ceng-csang tajvani miniszterelnök vasárnap arról beszélt, hogy Kína pökhendi módon katonai akciókba kezdett, hogy megzavarja a térség békéjét és stabilitását.

Felszólította Kínát, hogy hagyjon fel erőfitogtatásával. Hozzátette, hogy „külföldi ellenségek” kibertámadásokkal és dezinformációs kampányokkal próbálják aláásni a tajvani közhangulatot. Bár Kína többször hadgyakorlatozott a Tajvani-szorosban az elmúlt években, a jelenlegihez hasonló átfogó művelet még nem volt. Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking szándékosan emelte a katonai fenyegetés szintjét. Kína, amely saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetésű Tajvant, árulásként hivatkozott Pelosi útjára.

Borítókép: Illusztráció. Fucsien repülőgép-hordozó avatási ünnepségén Sanghajban 2022. június 17-én.  (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Li Kang)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.