Kiképző missziót hozna létre az Európai Unió az ukrán katonáknak

Az EU-tagországok védelmi miniszterei prágai találkozójukon beszélnek a javaslatról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 30. 10:16
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2022. május 30. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje nyilatkozik a sajtó képviselõinek az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartandó kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozó elõtt Brüsszelben 2022. május 30-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország Ukrajna elleni támadása a legfontosabb témája az EU-tagországok védelmi miniszterei informális találkozójának, amely kedden kezdődött Prágában. A miniszterek megvitatják, milyen hatással van az ukrajnai háború az EU tagországainak biztonságára, illetve hogyan tudnának segíteni a megtámadott országnak, elsősorban fegyverek szállításával és katonai kiképzéssel. 

Josep Borell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vezetésével a védelmi miniszterek megtárgyalják egy kiképző misszió létrehozásának feltételeit is az ukrán katonák számára 

– mondta Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a találkozó előtt újságíróknak.

Borell szintén a tárgyalások előtt nyilatkozva arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ukrajnai helyzet nem javul, ezért továbbra is nagy szükség van Ukrajna támogatására. Az uniós diplomata bízik abban, hogy a prágai találkozón a kiképzési misszió létrehozása zöld jelzést kaphat.

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter kijelentette: felajánlja kollégáinak, hogy a kiképző központot Szlovákia területén hozzák létre. 

Azt mondta, hogy Pozsony és Prága már egy éve javasolta ilyen kiképző misszió létrehozását.

Az informális tárgyalások Ukrajnával kapcsolatos részéhez videotelefonon keresztül Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is csatlakozik. További napirendi pont az EU-beruházások hiányosságai a szervezet védelmi képességeinek növelésében. Napirenden lesz az afrikai helyzet is – jegyezte meg újságírók előtt Jana Cernochová.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartandó kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozó előtt Brüsszelben 2022. május 30-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.