időjárás 14°C Ferenc 2023. október 4.
logo

LMBT+ nagykövetet nevez ki a francia kormány

Forrás: V4NA Hírügynökség
2022.08.06. 19:24 2022.08.06. 19:34
LMBT+ nagykövetet nevez ki a francia kormány

Franciaországban negyven éve nem büntetik a homoszexualitást, ennek alkalmából a kormányfő bejelentette, hogy létrehoz egy LMBT+ jogok nagykövete posztot, valamint több millió euróval támogatja a kormány az LMBT+ központokat – írja a V4NA.

Elkötelezte magát a francia kormány az LMBT+ közösség támogatása mellett, és szívügyének érzi, hogy a közösség tagjainak jogait az ország határain túlmenően is védelmezze, ezért még az év vége előtt létrehoznak egy LMBT+ nagyköveti posztot annak érdekében, hogy külföldön is folytathassák a homoszexuális és transznemű személyek jogaiért folytatott harcot. A hírt Élisabeth Borne miniszterelnök jelentette be egy orléans-i LMBT+ központban tett látogatása során. Borne elmondása alapján a nagykövet koordinálja majd az Európa-ügyi és külügyminisztérium fellépését a diszkrimináció elleni védelem és az LMBT+ jogok előmozdítása érdekében, terjesztve Franciaország álláspontját a témával kapcsolatban.

A francia miniszterelnök látogatásának apropóját az adta, hogy az országban immár negyven éve nem büntetik a homoszexualitást. Orléans-ban arról beszélt a kormányfő, hogy az LMBT+ központok és az egyesületek tagjai nap mint nap példaértékű munkát végeznek és tavaly közel hatezer embernek segítettek. Borne szerint ezt a munkát támogatni kell, ezért a francia kormányfő létrehoz egy hárommillió eurós alapot.

A Le Figaro értesülései szerint a pénzből további tíz LMBT+ központot kívánnak létesíteni, valamint támogatják a már meglévő harmincöt központot az országban. A France Info információi alapján 2023-ban további 1,5 millió eurót különítenek el erre a célra. A lap úgy tudja, hogy a francia kormány azt szeretné elérni, hogy Franciaország minden régiójában legalább két központ legyen, a tengerentúli régiókban pedig legalább egy, mivel a miniszterelnök szerint az országban továbbra is erőteljes az LMBT+ ellenesség, hozzátéve, hogy a gyűlölet továbbra is kirekeszt, bánt, sőt néha még gyilkol is.

Twitter-bejegyzésében a francia miniszterelnök azt írja, folytatja a harcot, hogy mindenki szabadon szeresse azt, akit akar.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.