Megbénítja az országot a holland vasutasok sztrájkja

Előnyösebb kollektív szerződés reményében kezdtek országos sztrájkot az NS vasúttársaság dolgozói.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 29. 12:46
null
Amszterdam, 2022. augusztus 29. Utasok várakoznak az amszterdami központi pályaudvaron 2022. augusztus 29-én, a vasúti dolgozók 24 órás sztrájkja idején. A tiltakozók magasabb fizetést követelnek. MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen Fotó: Ramon van Flymen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos vasutassztrájk nehezíti a közlekedést Hollandiában, a vonatok szinte teljesen leálltak Amszterdam környékén, a munkabeszüntetés miatt több nemzetközi vonat nem közlekedik, valamint nehezen elérhető a Schiphol nemzetközi repülőtér is – közölte az NLTimes című, angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

Előnyösebb kollektív szerződés reményében kezdtek országos sztrájkot előbb regionális, majd országos szinten az NS holland vasúttársaság dolgozói.

A vasutasok magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelnek.

A szakszervezetek szerint a munkaerőhiány rendkívüli nyomást helyez a vasúti dolgozókra, és jelentős béremelésre van szükség a Hollandiát is sújtó infláció miatt.

A beszámoló szerint az ország északi részén indult sztrájk hétfő reggelre érte el Amszterdamot, ahol szinte teljesen leállt a vonatközlekedés. Vonatok nagyon ritkán, csak a nagyvárosokat összekötő vonalakon közlekednek. A London és Amszterdam között közlekedő gyorsvonatokat üzemeltető Eurostar vasúttársaság közölte, hogy vonatai nem indulnak a holland nagyvárosba, így társaságukkal elérhetetlen Rotterdam is. A Thalys vasúttársaság pedig arra figyelmeztette az utazókat, hogy a Párizst Brüsszelen keresztül Amszterdammal összekötő járatai esetében komoly fennakadások várhatók.

Az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér a honlapján azt közölte, hogy a légikikötőről induló és az oda érkező vonatforgalom korlátozott, de óránként két vonat közlekedik a repülőtérről Utrecht irányába. Az Amszterdamba utazóknak azt tanácsolták, hogy keressenek egyéb közlekedési eszközöket, és az autósokat arra buzdították, hogy osszák meg járműveiket másokkal.

 

Borítókép: Utasok várakoznak az amszterdami központi pályaudvaron 2022. augusztus 29-én, a vasúti dolgozók 24 órás sztrájkja idején (Fotó: MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.