időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Mentegetőzik az Amnesty International a jelentése miatt

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters
2022.08.08. 20:40
Mentegetőzik az Amnesty International a jelentése miatt

Bocsánatot kért az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet a múlt hét csütörtökön közzétett jelentése miatt, amelyben az áll, hogy az ukrán hadsereg a civileket veszélyeztette azzal, hogy bázisokat létesített és fegyverrendszereket működtetett lakott területeken, többek között iskolákban és kórházakban. A jelentés miatt Kijev nekiesett a liberális jogvédő szervezetnek. Az Amnesty ukrajnai képviseletének vezetője, Okszana Pokalcsuk lemondott a tisztségéről, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig azzal vádolta meg a szervezetet, hogy a felelősséget az agresszorról az áldozatra hárítja át, a „terroristaállamot”, Oroszországot pedig felmenti bűnei alól.

Az Amnesty International mélységesen sajnálja, hogy az ukrán hadsereg harci taktikájáról kiadott jelentés fájdalmat és haragot okozott. Az Amnesty International prioritása ebben és minden konfliktusban a polgári lakosság védelmének biztosítása. Valójában ez volt az egyetlen célunk, amikor közzétettük a kutatásunk eredményeit

– áll a Reuters hírügynökségnek küldött üzenetükben. A szervezet ugyanakkor hozzátette: teljes mértékben kiáll megállapításai mellett. Az Amnesty munkatársai április és július között főként a Harkiv, Mikolajev és Donbasz környéki harcok helyszíneit járták sorra, ahol szemtanúkat kérdeztek ki, valamint törvényszéki és tűzszerészeti vizsgálatokat végeztek. 

Három hónap alatt összesen 19 olyan települést találtak, ahol az ukránok a polgári infrastruktúrát használták fedezékként a harci cselekmények alatt. 

Ami ugyanakkor még ennél is meghökkentőbb, hogy az ukrán hadsereg a dokumentált esetek egyikében sem segítette a civilek evakuálását – azaz elmulasztották a lakosság védelmét szolgáló lehetséges óvintézkedéseket.

„Ez nem jelenti azt, hogy az Amnesty International az ukrán erőket tartja felelősnek az orosz erők által elkövetett jogsértésekért, sem azt, hogy az ukrán hadsereg nem tesz megfelelő óvintézkedéseket az ország más részein. Tisztázni szeretnénk: semmi sem igazolja az orosz jogsértéseket abban, amit dokumentáltunk” – mentegetőzött tovább a szervezet azok után, hogy a jelentése botrányt okozott Ukrajnában.

 

Borítókép: Füst száll a magasba egy orosz támadásban megrongálódott lakóépület udvarán a dél-ukrajnai Mikolajivban 2022. augusztus 5-én MTI/AP/Jevhen Maloletka

 

 

Háború Ukrajnában

„Az orosz fekete-tengeri flotta fel lesz szeletelve, mint a szalámi”

A dosszié összes cikke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.