New Yorkban is vizsgálat alá került Donald Trump

A volt amerikai elnök alkotmányos jogaira hivatkozva megtagadta a válaszadást ügyészségi meghallgatásán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 10. 19:21
TRUMP, Donald
Waukesha, 2022. augusztus 6. Donald Trump volt amerikai elnök Tim Michaels wisconsini republikánus kormányzó, Ron Johnson szenátor és Derrick Van Orden képviselõjelölt kampányrendezvényén a Wisconsin állambeli Waukeshában 2022. augusztus 5-én. A félidõs kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Tannen Maury Fotó: Tannen Maury
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump volt amerikai elnök alkotmányos jogaira hivatkozva megtagadta a válaszadást szerdai ügyészségi meghallgatásán, amely a család vállalkozásának üzleti gyakorlatát vizsgálja – tudatta közlemény útján maga Trump. A volt elnököt New York állam főügyésze idézte be. Letitia James közlése szerint vizsgálata azt állapította meg, hogy a Trump családi vállalkozás a hozzá tartozó ingatlanok értékének valóstól eltérő megállapításával jutott anyagi előnyhöz. Donald Trump a vizsgálatot politikailag motiváltnak nevezte, azzal támasztva alá, hogy a New York-i főügyész a Demokrata Párthoz tartozik.

 

Amikor az ember családja, vállalkozása és minden ember a környezetében alaptalan, politikailag motivált boszorkányüldözés célpontjává válik, nincs más választása

 

– tudatta a volt elnök közleményben, hogy az alkotmányra hivatkozva megtagadta a válaszadást. Az Egyesült Államok alkotmányának ötödik módosítása kimondja, hogy senkit sem lehet kötelezni arra, hogy önmagára nézve terhelő vallomást tegyen.

Letitia James főügyész közölte, hogy a polgári jogi eljárás szerinti vizsgálata szerint a Trump Organization, amely hoteleket, golfpályákat és egyéb ingatlanokat kezel, felülértékelte azok eszközértékét a minél kedvezőbb bérleti díjak érdekében, miközben az adózáskor – adókedvezmény érdekében – ugyanazon ingatlanokat alulértékelte. Donald Trump tagadja, hogy rosszhiszeműen járt volna el.

A meghallgatás után sem a főügyész szóvivője, sem Trump ügyvédje nem kommentálta a történteket.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök kampányrendezvényen a Wisconsin állambeli Waukeshában 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.