Mátyás 2024. február 24.
logo

New Yorkban is vizsgálat alá került Donald Trump

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.10. 19:21 2022.08.10. 19:39
New Yorkban is vizsgálat alá került Donald Trump

Donald Trump volt amerikai elnök alkotmányos jogaira hivatkozva megtagadta a válaszadást szerdai ügyészségi meghallgatásán, amely a család vállalkozásának üzleti gyakorlatát vizsgálja – tudatta közlemény útján maga Trump. A volt elnököt New York állam főügyésze idézte be. Letitia James közlése szerint vizsgálata azt állapította meg, hogy a Trump családi vállalkozás a hozzá tartozó ingatlanok értékének valóstól eltérő megállapításával jutott anyagi előnyhöz. Donald Trump a vizsgálatot politikailag motiváltnak nevezte, azzal támasztva alá, hogy a New York-i főügyész a Demokrata Párthoz tartozik.

 

Amikor az ember családja, vállalkozása és minden ember a környezetében alaptalan, politikailag motivált boszorkányüldözés célpontjává válik, nincs más választása

 

– tudatta a volt elnök közleményben, hogy az alkotmányra hivatkozva megtagadta a válaszadást. Az Egyesült Államok alkotmányának ötödik módosítása kimondja, hogy senkit sem lehet kötelezni arra, hogy önmagára nézve terhelő vallomást tegyen.

Letitia James főügyész közölte, hogy a polgári jogi eljárás szerinti vizsgálata szerint a Trump Organization, amely hoteleket, golfpályákat és egyéb ingatlanokat kezel, felülértékelte azok eszközértékét a minél kedvezőbb bérleti díjak érdekében, miközben az adózáskor – adókedvezmény érdekében – ugyanazon ingatlanokat alulértékelte. Donald Trump tagadja, hogy rosszhiszeműen járt volna el.

A meghallgatás után sem a főügyész szóvivője, sem Trump ügyvédje nem kommentálta a történteket.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök kampányrendezvényen a Wisconsin állambeli Waukeshában 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.