Nyugati erőfitogtatás Kína elrettentésére

A világ számos tájáról mintegy 2500 katona és 100 repülőgép érkezik három hétre Ausztráliába.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 16. 13:51
null
Baturaja, 2022. augusztus 3. A Szuper Garuda Pajzs fedõnevû nemzetközi hadgyakorlaton részt vevõ amerikai katonák a Szumátra déli részén fekvõ Baturajában 2022. augusztus 3-án. A manõverekben indonéz, amerikai, ausztrál, japán és szingapúri egységek vesznek részt. MTI/EPA/Mast Irham Fotó: Mast Irham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német légierő vadászgépeinek egy csoportja kedden Szingapúrba tartott egy délkelet-ázsiai maratoni hadgyakorlat keretében: a gépek 24 óra alatt 12 800 kilométert tesznek meg – jelentette az AP hírügynökség.

A gyakorlatot az Egyesült Államok és szövetségesei rendezik meg annak demonstrálására – miközben Tajvan miatt Washingtonnak feszültté vált a helyzete Kínával –, hogy egy európai ország is képes gyorsan légierőt telepíteni a távoli régióba.

Az Európai Unió szeptemberben új stratégiát mutatott be az indiai-, csendes-óceáni térségben a gazdasági, politikai és védelmi kapcsolatok erősítésére. Christine Lambrecht német védelmi miniszter újságíróknak most elmondta:

annak ellenére, hogy az ukrajnai háború prioritást élvez, az Eurofighter-misszióval hangsúlyozni akarják, hogy nem feledkeztek meg Ázsiáról.

Az EU új ázsiai–csendes-óceáni stratégiájának része a tengeri útvonalakon való biztonságos haladás garantálása, és több európai ország is küldött az idén haditengerészeti eszközöket a régióba. Ahogy Kína egyre magabiztosabbá vált a térségben, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és mások is egyre inkább igyekeznek növelni térségbeli erőik nagyságát.

 

Németország a Bayern fregattot küldte a régióba egy majdnem hét hónapos bevetésre, amely az év elején ért véget.

 

Ez volt az első olyan eset csaknem két évtizede, hogy német hadihajó az indiai-, csendes-óceáni térségben tartózkodott. A hajó közös gyakorlatokon vett részt a szövetségesekkel, többek között Ausztráliával, Szingapúrral, Japánnal és az Egyesült Államokkal. A mostani német légigyakorlaton részt vevő hat Eurofightert négy szállító és üzemanyag-utántöltő repülőgép kísérte. A hosszú út során a harci gépek egyszer szálltak le ellenőrzés és pilótacsere céljából.

A világ számos tájáról mintegy 2500 katona és 100 repülőgép érkezik három hétre az ausztráliai Északi Területre a Pitch Black elnevezésű légigyakorlatra.

Németország mellett az európai NATO-tagok, Franciaország, Nagy-Britannia és Hollandia, valamint az Egyesült Államok, Új-Zéland, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, India, Japán, Thaiföld és mások vesznek részt.

A gyakorlat célja a többnemzetiségű erők integrációjának tesztelése és javítása, valamint Ausztrália erős szövetségesi kapcsolatainak és annak elismerése, hogy nagy jelentőséget tulajdonítunk a regionális biztonságnak és a szorosabb kapcsolatok előmozdításának az egész az indiai-, csendes-óceáni térségben – közölte az Ausztrál Királyi Légierő.

Az augusztus 19. és szeptember 8. közötti ausztráliai gyakorlatot követően a német repülőgépek hazafelé tartva megállnak Japánban és Dél-Koreában.

 

Borítókép: a Szuper Garuda Pajzs fedőnevű nemzetközi hadgyakorlaton részt vevő amerikai katonák a Szumátra déli részén fekvő Baturajában 2022. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.