Örvendeznek az iráni lapok Salman Rushdie megkéselésén

Az íróra Irán egykori vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah 1989-ben mondta ki az iszlám halálos ítéletet, a fatvát – írja a Mandiner.

Forrás: Mandiner2022. 08. 13. 17:04
RUSHDIE, Salman
Frankfurt, 2017. október 12. Salman Rushdie indiai születésû brit író egy szerzõi fórumon vesz részt a 69. Frankfurti Könyvvásár második napján, 2017. október 12-én. Az október 15-ig tartó könyvvásárnak az idén Franciaország a díszvendége. (MTI/EPA/Armando Babani) Fotó: Armando Babani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salman Rushdie írót pénteken támadták meg, az író súlyos állapotban van, lélegeztetőgépen tartják, az egyik szemét pedig akár el is vesztheti. 

A Rushdie-t ért támadást az iráni sajtó is kommentálta, a Reuters gyűjtése alapján pedig egyenesen örvendeznek, hogy valaki késsel támadt egy 75 éves íróra. Egy bizonyos Khorasan News például a következő címmel számolt be a támadásról, mellékelve egy fotót, amelyen Rushdie-t kórházba szállítják:

 

„A sátán úton van a pokolba.”

 

A cikk szövegtörzsében aztán azzal folytatják, hogy Rushdie korábban megsértette Mohamed prófétát:

 

Egy másik weblap, az Asr Iran azt írja: megtámadták Salman Rushdie-t, aki

„ismert hitehagyott, aki halált érdemel”.

 

Végezetül pedig a Vatan Emrooz nevű újság címlapon közölte a szörnyű támadást, azzal a címmel, hogy „Kés Salman Rushdie torkában”:

 

 

Mivel vívta ki Rushdie az iszlám világ gyűlöletét?

Salman Rushdie-ra 1989-ben Irán egykori vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah iszlám halálos ítéletet, fatvát mondott ki az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a „Sátáni versek” miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, évekig bujkálnia kellett. Az iráni állam évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvával összefüggő ügyektől, de az író változatlanul ellenségnek számít az országban, egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millióról 3,3 millió dollárra emelte a vérdíjat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Salman Rushdie indiai születésű brit író egy szerzői fórumon vesz részt a 69. Frankfurti Könyvvásár második napján, 2017. október 12-én. Az október 15-ig tartó könyvvásárnak az idén Franciaország a díszvendége (Fotó: MTI/EPA/Armando Babani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.