időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Thaiföldre érkezett az elmenekült Srí Lanka-i elnök

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.12. 16:53
Thaiföldre érkezett az elmenekült Srí Lanka-i elnök

Ideiglenesen Thaiföldre érkezett Gotabaja Radzsapaksza egykori Srí Lanka-i elnök, aki a tömegtüntetések miatt menekült el gazdasági és belpolitikai válságba jutott hazájából – közölte a thai külügyminisztérium pénteken. Radzsapaksza a feleségével együtt csütörtökön távozott Szingapúrból egy magánrepülőgépen, miután lejárt a vízuma.

A thai kormány jelezte: a politikus ideiglenesen tartózkodik az országban, és nem kért menedéket. Radzsapaksza diplomáciai útlevéllel rendelkezik, így kilencven napig vízum nélkül maradhat Thaiföldön.

Gotabaja Radzsapaksza július közepén távozott Srí Lankáról, miután a kormányellenes tüntetők megrohamozták az elnök otthonát és hivatalát, valamint a miniszterelnöki rezidenciát. Lemondását már Szingapúrból küldte el. Tizennégy napos vízumát a szingapúri hatóságok egyszer már meghosszabbították augusztus 11-ig. A volt elnök újabb hosszabbítást kérvényezett, de szerda reggelig nem kapott választ – árulta el egy bizalmasa. Azt tervezi, hogy pár nap után visszatér Szingapúrba – állította a forrás. A bizalmas szerint Radzsapaksza kész lenne hazatérni, de utódja, Ranil Vikremeszinghe azt ajánlotta neki, hogy ezzel még várjon.

Az Indiával szomszédos, 22 millió lakosú szigetországban jelenleg szükségállapot van érvényben, miután fél éve fizetésképtelenné vált, így az alapvető közszükségleti cikkekkel sem tudja folyamatosan ellátni a lakosságot. A kialakult helyzet miatt hatalmas tömegtüntetések zajlottak.

 

Borítókép: A 2019. november 16-i felvételen Gotabaja Radzsapaksza akkori elnökjelölt, korábbi védelmi miniszter integet felesége, Ajoma Radzsapaksza társaságában (Fotó: MTI/AP/Eranga Dzsajavardena)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.