Thaiföldre érkezett az elmenekült Srí Lanka-i elnök

A politikus ideiglenesen tartózkodik az országban, és nem kért menedéket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 12. 16:53
RADZSAPAKSZA, Gotabaja
Colombo, 2022. július 13. A 2019. november 16-i felvételen Gotabaja Radzsapaksza akkori elnökjelölt, korábbi védelmi miniszter integet felesége, Ajoma Radzsapaksza társaságában, miután leadták szavazatukat a Srí Lanka-i elnökválasztáson Colombóban 2022. július 13-án hajnalban az elnök elmenekült országából, alig néhány órával azelõtt, hogy ígérete szerint le kellett volna mondania. Radzsapaksza, a felesége és két testõre a Sri Lanka-i légierõ repülõgépén a Maldív-szigetek fõvárosába, Malébe utazott. MTI/AP/Eranga Dzsajavardena Fotó: Eranga Dzsajavardena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideiglenesen Thaiföldre érkezett Gotabaja Radzsapaksza egykori Srí Lanka-i elnök, aki a tömegtüntetések miatt menekült el gazdasági és belpolitikai válságba jutott hazájából – közölte a thai külügyminisztérium pénteken. Radzsapaksza a feleségével együtt csütörtökön távozott Szingapúrból egy magánrepülőgépen, miután lejárt a vízuma.

A thai kormány jelezte: a politikus ideiglenesen tartózkodik az országban, és nem kért menedéket. Radzsapaksza diplomáciai útlevéllel rendelkezik, így kilencven napig vízum nélkül maradhat Thaiföldön.

Gotabaja Radzsapaksza július közepén távozott Srí Lankáról, miután a kormányellenes tüntetők megrohamozták az elnök otthonát és hivatalát, valamint a miniszterelnöki rezidenciát. Lemondását már Szingapúrból küldte el. Tizennégy napos vízumát a szingapúri hatóságok egyszer már meghosszabbították augusztus 11-ig. A volt elnök újabb hosszabbítást kérvényezett, de szerda reggelig nem kapott választ – árulta el egy bizalmasa. Azt tervezi, hogy pár nap után visszatér Szingapúrba – állította a forrás. A bizalmas szerint Radzsapaksza kész lenne hazatérni, de utódja, Ranil Vikremeszinghe azt ajánlotta neki, hogy ezzel még várjon.

Az Indiával szomszédos, 22 millió lakosú szigetországban jelenleg szükségállapot van érvényben, miután fél éve fizetésképtelenné vált, így az alapvető közszükségleti cikkekkel sem tudja folyamatosan ellátni a lakosságot. A kialakult helyzet miatt hatalmas tömegtüntetések zajlottak.

 

Borítókép: A 2019. november 16-i felvételen Gotabaja Radzsapaksza akkori elnökjelölt, korábbi védelmi miniszter integet felesége, Ajoma Radzsapaksza társaságában (Fotó: MTI/AP/Eranga Dzsajavardena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.