Egy dinasztia tündöklése és bukása

A Radzsapaksza családot valaha a békével és a közbiztonsággal azonosították, ma Srí Lanka egyik leggyűlöltebb famíliája. A súlyos gazdasági válság miatt kitört, hónapok óta tartó tüntetések elsodorták őket a hatalomból. Az egykor nagy becsben tartott politikai dinasztia úgy tűnik, végleg megbukott.

2022. 07. 15. 6:50
null
SRI LANKA-POLITICS-GOVERNMENT Fotó: LAKRUWAN WANNIARACHCHI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Radzsapaksza gyakori családnév Srí Lankán, a politika legmagasabb szintjein felbukkant Radzsapakszák nem csupán névrokonok, hanem családtagok is. Valódi politikai dinasztiáról beszélhetünk, hiszen e családtagok egy időben töltötték be az államfői, a miniszterelnöki, a pénzügyminiszteri, a sportminiszteri és a vízgazdálkodás-miniszteri pozíciót, nem beszélve arról, hogy a rokonok között további jelenlegi és egykori parlamenti képviselő is található.

A valaha nagy becsben tartott família 2004 óta játszik meghatározó szerepet az egykori brit gyarmat, Srí Lanka politikai életében. Ekkor lett a dél-ázsiai ország miniszterelnöke Mahinda Radzsapaksza, akit egy évvel később államfőnek választottak, ezt a tisztségét tíz éven keresztül töltötte be. Mahinda és öccse, a hadseregben alezredesi rangig jutó Gotabaja nevéhez fűződik az 1983-ban kirobbant polgárháború lezárása: 2009-ben győzte le a buddhista-szingaléz többséget képviselő nemzeti hadsereg az északi országrészben saját államuk létrehozására lázadást szító, főleg hindu vallású tamilokat.

A dicsőséges hadjárat emlékezete hozhatta vissza a hatalomba a 2019-es választások után a Radzsapakszákat.

Ebben az évben, húsvétvasárnap rázták meg Srí Lankát azok az iszlamista terrormerényletek, amelyekben 269 ember halt meg. Az ország biztonságra vágyott, s ha már Mahinda nem ülhetett újra az államfői székbe, beült helyette Gotabaja, aki aztán Mahindát nevezte ki miniszterelnöknek. Hozzájuk csatlakozott tavaly júliusban öccsük, Bazil, aki már a Mahinda-érában is miniszteri tisztséget töltött be. Ezúttal a pénzügyi tárcát bízták rá, ám elemzők szerint a háttérből már korábban is ő irányította a kormányt, Gotabaja ugyanis a katonai ügyekhez jobban értett, mint a politikához. S hogy teljes legyen a kör: miniszteri tisztséget kapott a korábbi házelnök, Chamal is, a Radzsapaksza fivérek legidősebbike.

Az elmúlt mintegy három évben ennek a családnak a kezében összpontosult a hatalom, egészen mostanáig.

Egy április végén közölt felmérés szerint a megkérdezettek kilencven százaléka végleg eltakarítaná a közéletből a Radzsapaksza fivéreket. A 22 milliós Srí Lanka súlyos devizahiánnyal küzd, akadozik az üzemanyag-, az élelmiszer- és a gyógyszerimport, az ország a függetlenség éve, 1948 óta most éli át a legsúlyosabb gazdasági válságot. A lakosság úgy véli, miközben a Radzsapaksza család bebetonozta a hatalmát, s elburjánzott a korrupció, alkalmatlanságuk gazdasági válságot is előidézett. Szakértők szerint már az 1970-es évek óta rossz irányba halad Srí Lanka, hatalmas adósságokat halmozott fel, a szociális és infrastrukturális kiadásokat azonban nem fogták vissza, azokat mind hitelből fedezték. A gazdaságot a koronavírus-járvány is keményen sújtotta, különösen a turisztikai ágazatot.

Az elmúlt hónapok tüntetései elsodorták a hatalomban lévőket: Bazil és Chamal áprilisban, Mahinda májusban mondott le, az elnök, Gotabaja azonban ígérete ellenére még mindig nem távozott posztjáról – csupán az országból menekült el szerdán. Először a Maldív-szigetek fővárosába utazott, ahonnan tegnap továbbindult Szingapúrba. A tüntetők továbbra is megszállva tartják az elnök és a miniszterelnök hivatalos rezidenciáját és hivatalát, amelyeket a múlt héten foglaltak el.

Híres Famíliák. Miközben a Srí Lanka-i politikai dinasztia napjai meg vannak számlálva, egy másik dinasztia sarja, ifjabb Ferdinand Marcos, az egykori diktátor fia került hatalomra májusban a Fülöp-szigeteken. A diktátor uralmának a népharag vetett véget 1986-ban, családja pedig az Egyesült Államokban keresett menedéket. Később visszatértek a Fülöp-szigetekre, és újjáépítették hatalmas politikai támogató hálózatukat. A Srí Lanka szomszédságában elhelyezkedő India legismertebb politikai családja a Gandhi família, amely három miniszterelnököt adott az országnak, jelenleg a hatodik nemzedék tagjai foglalnak el fontos politikai pozíciókat. A világ talán legismertebb dinasztiája a Kennedyeké, tagjaikra azonban egyfajta átok ül: John F. Kennedy amerikai elnök és öccse, Robert F. Kennedy szenátor merényletben vesztette életét, mások repülőgép-szerencsétlenségekben, síbalesetekben haltak meg. A Demokrata Pártban politizáló családtagok közül legutóbb Robert F. Kennedy egyik unokája, Joe töltött be fontos tisztséget, kongresszusi képviselő volt 2013–21 között.

Borítókép: Mahinda és öccse, a hadseregben alezredesi rangig jutó Gotabaja Radzsapaksza (Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.