Vidámparkká változtatták a raboknak az egyik francia börtönt

Óriási felháborodást keltett, hogy elítélt bűnözők az őreikkel mulatoztak a fresnesi büntetés-végrehajtási intézetben.

Mediaworks-Hírcentrum
2022. 08. 23. 5:52
Polemique Kohlantess-captures d ecran
FRANCE-FRESNES. SCREENSHOT. 21-08-2022. The polemic after the diffusion of a video filmed in the prison of Fresnes: An association organized a Koh Lanta type game, called Kohlantess. A team of inmates faces a team of guards and a team of young people from a city. The director was present during the game and gave the game to the inmates. The director who was present during the game gave his approval and handed over the cheque for an association to the winners. The Minister of Justice was outraged. FRANCE-FRESNES. CAPTURE D ECRAN 21-08-2022. La polemique apres la diffusion d une video tournee dans la prison de Fresnes: Une association a organise un jeu type Koh Lanta, appele Kohlantess. Une equipe de detenus affronte une equipe de surveillants et une equipes de jeunes venus d une cite de la ville. Epreuve de karting, jeu en piscine. Le directeur present pendant le jeu avait donne son accord et il remet le cheque destine a une association, aux vainqueurs. Le ministre de la Justice s est insurge. (Photo by Jean-Michel Delage / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Europress/AFP/Hans Lucas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány óra alatt bejárták a francia közösségi oldalakat, majd az országos médiát is azok a videófelvételek, amelyek néhány hete készültek Franciaország második legnagyobb börtönében, a Párizstól délre található Fresnes büntetés-végrehajtási intézetben. A képsorokon az látható, hogy az elítéltek, az őrök és az intézet falain kívül élő fiatalok a börtön udvarán felállított gokartpályán, ügyességi feladatokban és egy hatalmas úszómedencében versenyeznek egymással egy televíziós show, a Kohlantess részeként. A jelenetek egy vidámpark hangulatát idézik, ahol az erőszakos bűncselekmények miatt elítélt rabok önfeledten szórakoznak. 

A francia közösségi médiát elárasztották a büntetés-végrehajtási intézetet és a francia igazságügyi minisztert bíráló bejegyzések. 

Vajon mit szólnak az áldozatok és hozzátartozóik, amikor azt látják, hogy hóhéraik boldogan gokartoznak a börtön udvarán?

– szegezte nekik a kérdést például Damien Rieu, az Eric Zemmour által alapított Visszahódítás párt tagja. Többen felháborítónak nevezték azt is, hogy a börtön udvarán éppen akkor állítottak fel hatalmas úszómedencét, amikor Franciaországban hetek óta szigorú vízkorlátozás van érvényben a történelmi szárazság és az elhúzódó kánikula miatt, amelyben hatalmas területek égtek le. A nemi erőszakért, gyilkosságért, betöréses lopásért és más erőszakos bűncselekményekért elítélt bűnözők mindenesetre örültek a szórakozási lehetőségnek. Egyikük úgy nyilatkozott, soha nem gondolta volna, hogy gokartozhat majd a börtönben.

A francia igazságügyi miniszter, Eric Dupond-Moretti a Twitteren sokkolónak nevezte a jeleneteket, és azonnal vizsgálatot rendelt el. 

Bejelentésének hitelét azonban megkérdőjelezik azok a híresztelések, amelyek szerint az igazságügyi minisztérium már ismerte néhány hete a felvételek tartalmát, és engedélyezte is azok publikálását azután, hogy szakértők megvizsgálták, a képsorok nem tartalmaznak-e a börtön biztonságát sértő bizalmas információkat. Ráadásul Philippe Kuhn, a párizsi börtönőrök szakszervezetének regionális főtitkára arra emlékeztetett, hogy egy ilyen televíziós show forgatása eleve nem lett volna lehetséges az igazságügyi minisztérium engedélye nélkül.

A fresnesi börtön egyébként nem először kerül a francia sajtó címoldalára. Júniusban a rabok részvételével forgathatott videóklipet egy zenei tehetségkutató műsor, tavaly novemberben pedig az Iszlám Állam egyik elítélt tagja, egy 31 éves radikális iszlamista nő vájt lyukat az épület falába, majd lepedőn lemászva próbált meg elmenekülni az intézetből.

 

Migránsbűnözés. Míg a bevándorlók a lakosság 7,4 százalékát adják Franciaországban, addig a bűncselekmények 19 százalékát követik el – közölte Gerald Darmanin francia belügyminiszter.  – Bevándorlók unokájaként nem állítom, hogy kapcsolat van a bűnözés és a bevándorlás között, de ostobaság lenne, ha nem mondanám ki, hogy a bűncselekmények jelentős részét ők követik el – ismerte el egy interjúban. Kifejtette: Párizsban a bűncselekmények miatt letartóztatottak 48, Lyonban 39, míg Marseille-ben 55 százaléka külföldi hátterű. Sietett hozzátenni, hogy „természetesen a külföldiek nem természetüknél fogva bűnözők”. Ugyanakkor azt szerinte is be kell látni, hogy nyilvánvaló, Franciaországnak komoly problémát okoz a migránsbűnözés. Figyelmeztetett, hogy azt a bevándorlót, aki súlyos bűncselekményt követ el, nagyon gyorsan ki kell utasítani, mert lenézi azt a földet, amely befogadja őt. (V4NA)

Borítókép: A fresnesi börtön udvarán felállított gokartpálya (Fotó: Europress/AFP/Hans Lucas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.