időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

A NAÜ-vizsgálatok leállítását kéri az atomalkuért cserébe Teherán

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.05. 11:26 2022.09.05. 14:47
A NAÜ-vizsgálatok leállítását kéri az atomalkuért cserébe Teherán

Teherán az atomprogramjáról kötött 2015-ben kötött többoldalú megállapodás feltámasztásáért cserébe azt kéri, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) állítsa le nukleáris tevékenységeinek vizsgálatát − közölte hétfőn Nasszer Kanaani iráni külügyi szóvivő.

Az ügynökség vizsgálatainak leállítása része azoknak a garanciáknak, amelyeket a fenntartható és tartós nukleáris megállapodás érdekében szeretnénk megkapni

 − fogalmazott a szóvivő. Washington mind ez idáig elutasította, hogy a NAÜ-vizsgálatok ügyét összekapcsolják a nukleáris megállapodással. A NAÜ azért indított vizsgálatot, mert három olyan helyen is uránium nyomait mutatták ki Iránban, ahol az iráni hatóságok nem jelentettek nukleáris tevékenységet.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ öt állandó tagállamával és Németországgal. A közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) nevű megállapodás értelmében Irán atomprogramjának korlátozását vállalta, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a síita ország ellen bevezetett szankciók többségét. 2018-ban viszont Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette országát a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől.

Borítókép: Nasszer Kanaani iráni külügyi szóvivő (Fotó: IRNA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.