Adócsökkentésről és reformokról beszélt Liz Truss

Miniszterelnökként elmondott első beszédében kevés konkrétumot árult el programjáról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 06. 19:56
II. ERZSÉBET; JOHNSON, Boris; THATCHER, Margaret; MAY, Theresa; TRUSS, Liz
London, 2022. szeptember 6. Liz Truss új brit miniszterelnök és férje, Hugh O'Leary a londoni kormányfõi rezidencia, a Downing Street 10. bejáratában 2022. szeptember 6-án. II. Erzsébet brit királynõ ezen a napon, Boris Johnson miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta Trusst, a Konzervatív Párt új vezetõjét a kormányalakítással. A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56. miniszterelnöke, egyben a harmadik nõi kormányfõ Margaret Thatcher és Theresa May után. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adócsökkentéseket és reformokat helyezett kilátásba a gazdaság növekedésének biztosítására a miniszterelnökként elmondott első beszédében Liz Truss.

Első kormányfői beszédében Truss kijelentette: adócsökkentésekre készül az üzleti szektor és a beruházások vezérelte gazdasági növekedés ösztönzése érdekében. Erről egyelőre nem ismertetett érdemi részleteket, de az új brit miniszterelnök környezetéből származó értesülések szerint 

Truss hamarosan a londoni parlament elé terjeszt egy soron kívüli költségvetést, amely egyebek mellett egy harmincmilliárd font (14 ezer milliárd forint) értékű adócsökkentési csomagot is tartalmaz.

A brit miniszterelnök a kedd esti beszédében kijelentette azt is, hogy már ezen a héten intézkedéseket tesz a magas energiaszámlák problémájának kezelésére és az Egyesült Királyság jövőbeni energiaellátásának biztosítására. Liz Truss egyelőre e cselekvési programról sem árult el részleteket.

Egybehangzó keddi brit médiaértesülések szerint azonban az új brit miniszterelnök azt tervezi, hogy 18 hónapra a jelenlegi szintek környékén befagyasztja a lakossági energiahordozók árát, és a közüzemi szolgáltatók kormánygaranciával támogatott, tíz-húsz évi futamidőre szóló hitelekből finanszírozhatják a nagy- és a kiskereskedelmi árak közötti különbséget. 

Szakértői számítások szerint egy ilyen támogatási program 100–130 milliárd font (47 ezer–61 ezer milliárd forint) költséggel járna.

Liz Truss egyenes utalást tett arra, hogy a gazdasági válsághelyzetre adott kormányzati válaszlépések között nagyszabású állami beruházások is lesznek. A brit miniszterelnök kijelentette: programjában kórházak, iskolák és utak építése, valamint a széles sávú internet hálózatának bővítése szerepel. Hozzátette: gyakorlatias módon készül annak az energia-ellátási válságnak a kezelésére, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni háborúja okozott.

Truss várhatóan a hét második felében ismerteti részletesen rövid és hosszabb távú cselekvési programjának részleteit.

Borítókép: Liz Truss új brit miniszterelnök és férje, Hugh O’Leary a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. bejáratában 2022. szeptember 6-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.