Az Európa Tanács alapvető joggá tenné az egészséges környezethez való jogot

A környezeti rombolás szempontjából legsebezhetőbb népesség védelmét külön kiemelték.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 27. 13:18
France bas rhin strasbourg european district palace europe seat council europe human
France, Bas Rhin, Strasbourg, European district, the Palace of Europe, seat of the Council of Europe, Human rights statue, Gonzalez Beltran (2005) (Photo by MATTES René / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP) Fotó: Hemis via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa Tanács az emberi jogokról és a környezet védelméről szóló, kedden közzétett ajánlásában felszólította tagállamait, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 2021. októberi határozatával összhangban fontolják meg a tiszta, egészséges és fenntartható környezethez való jog nemzeti szintű elismerését alapvető emberi jogként.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács közleménye szerint tekintettel arra, hogy az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a környezetszennyezés okozta kihívások kezelésére irányuló intézkedések elengedhetetlenek az emberi jogok jobb érvényesítéséhez, a 46 tagú szervezet miniszteri bizottsága a tiszta, egészséges és fenntartható környezethez való jog fokozott elismerésének fontosságát hangsúlyozta a nemzetközi jogi eszközökben, a nemzeti alkotmányokban, jogszabályokban és minden szakpolitikában.

A bizottság szerint a tagállamoknak biztosítaniuk kell számos alapelv tiszteletben tartását. Ilyen alapelv a nemzetközi környezetvédelmi jog általános elve, amely magában foglalja az ártatlanság vélelmét, a megelőzés elsőbbségét, az elővigyázatosság elvét és a „szennyező fizet” elvet. 

Szükséges emellett a generációk közötti egyenlőség tiszteletben tartása, a megkülönböztetés tilalma elvének betartása, a diszkriminációmentes hozzáférés szavatolása az információhoz és az igazságszolgáltatáshoz környezetvédelmi ügyekben, valamint a részvétel általános garantálása a környezetvédelmi döntéshozatalban és a környezeti nevelésben.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága aggodalmának ad hangot a környezetromlás rendkívüli hatásai miatt, és arra biztatta a tagállamokat, hogy hozzanak megfelelő intézkedéseket a környezeti ártalmakkal szemben leginkább kiszolgáltatottak jogainak védelmére. Az ajánlás ezenkívül hangsúlyozza annak fontosságát is, hogy ezekben az ügyekben a kormányok működjenek együtt a civil társadalommal, az emberi jogi szervezetekkel, az emberi jogok védelmét és előmozdítását célzó regionális intézményekkel, a gazdaság érdekelt feleivel, valamint a helyi közösségekkel. Kérték a tagállamokat: kötelezzék az üzleti vállalkozásokat, hogy tevékenységük során mindig emberi jogi kötelezettségeiknek megfelelően járjanak el a környezettel kapcsolatban is.

 

Borítókép: az Európa Tanács strasbourgi központja (Fotó: Mattes René /Hemis.fr/Hemis via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.