Az USA közvetít Azerbajdzsán és Örményország között

Antony Blinken hangsúlyozta: elejét kell venni a további erőszaknak és vissza kell térni a békefolyamathoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 20. 8:47
BLINKEN, Antony
Brüsszel, 2022. szeptember 9. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO-nagykövetek tanácskozásán a NATO brüsszeli központjában 2022. szeptember 9-én. Blinken az elõzõ napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok fegyvereket és felszerelést adományoz Ukrajnának 675 millió dollár értékben a védelmi minisztérium készletébõl. A tárcavezetõ kilátásba helyezett egy további, 2,2 milliárd dolláros csomagot az ukrán önvédelem finanszírozásra. MTI/AP pool/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először tárgyalt egymással a hegyi-karabahi harcok kiújulása óta hétfő este New Yorkban az azeri és az örmény külügyminiszter Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője társaságában, hogy megbeszéljék a következő lépéseket – tudatta helyi idő szerint hétfő este az amerikai külügyminisztérium.

A múlt hét elején ismét kiéleződött harcokban azóta már több mint kétszáz ember halt meg. Ned Price amerikai külügyi szóvivő tudatta, hogy Blinken részvétét fejezte ki Ararat Mirzoján örmény és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszternek is. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta továbbá, hogy elejét kell venni a további erőszaknak és vissza kell térni a békefolyamathoz. – Megbeszélték a következő lépéseket, és a miniszter arra kérte a feleket, hogy még a hónap vége előtt ismét találkozzanak – hangsúlyozta Price.

Az örmény külügyminisztérium szerint Mirzoján arra szólította fel Azerbajdzsánt, hogy minden fegyveres erejét vonja ki örmény területről, s egyúttal nemzetközi mechanizmusok életbe léptetését kérte a további eszkaláció megelőzése érdekében. Azerbajdzsán a múlt héten örmény provokációra hivatkozva indított támadást Örményország ellen. Megfigyelők szerint Baku azt igyekszik kihasználni, hogy az Örményország biztonságát garantáló Oroszország erejét az ukrajnai háború köti le.

 

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO brüsszeli központjában 2022. szeptember 9-én. (Fotó: MTI/AP pool/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.